Росія блокує транзит вугілля з Казахстану – й Україна мусить спалювати газ

Нам потрібно буде взимку імпортувати значну кількість газу, оскільки нам бракуватиме того, що є в підземних сховищах. В Україні зазвичай не використовується газ для виробництва електроенергії. Однак зараз це доводиться робити, бо Росія блокує транзит вугілля з Казахстану.

Про це голова правління НАК "Нафтогаз-України" Юрій Вітренко повідомив у інтерв'ю BBC News Україна, - передає 24 канал.

Головна проблема в тому, що Росія блокує транзит вугілля з Казахстану, і тоді це змушує електрогенерувальні компанії використовувати газ, – сказав він.

Юрій Вітренко пояснив, якщо буде масове використання газу для генерування електроенергії – буде додаткове навантаження вже на ГТС. Тобто потрібно забезпечити взимку додаткові обсяги у системі для того, щоб електрогенерувальні компанії могли споживати газ для вироблення електроенергії.

Це, в принципі проблема. Вона вирішується за рахунок грошей, але дуже великих. Нам потрібно буде взимку імпортувати значну кількість газу, тому що нам бракуватиме того, що є в підземних сховищах,
– продовжив глава "Нафтогазу".

"Плюс власного видобутку для того, щоб покрити й потреби побутових споживачів, і звичайні потреби тієї ж промисловості, плюс потреби електрогенеруючих компаній. Це можливо, але це буде дорого", – додав Юрій Вітренко.

Транзит вугілля: що відомо

Для чого Україні вугілля

Українці споживають більше електроенергії вранці, коли збираються на роботу, та ввечері, коли з неї повертаються. Забезпечувати такі пікові стрибки у споживанні може лише ТЕС і ТЕЦ, адже вони мають змогу швидко збільшувати та зменшувати генерацію електроенергії на відміну від АЕС.

Для роботи ТЕС і ТЕЦ необхідне вугілля. До зими необхідно було підготувати 3 мільйони тонн вугілля, а станом на 1 листопада було всього 542,8 тисячі тонн.

енергетика електроенергія електромережі росія україна вугілля казахстан газ

Знак гривні
Знак гривні