Як у Києві минула акція проти політики Зеленського (ФОТО)

Кілька тисяч людей ввечері 1 грудня вийшли на акцію протесту проти політики президента України Володимира Зеленського, яка відбулася на Майдані Незалежності. Серед вимог — нові парламентські та президентські вибори.

Серед спікерів на Майдані були журналіст видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, очільниця партії «Голос» Кіра Рудик, член політради партії «Демократична Сокира» Юрій Гудименко, колишній секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов та інші.

Про це йдеться в матеріалі Громадського телебачення.

Гудименко зачитав меморандум протестувальників. У ньому заявляють, що фактично Зеленський передав владу в країні «ніким не обраному» очільнику Офісу президента Андрію Єрмаку. Окрім нових парламентських та президентських виборів, демонстранти вимагали всебічного розслідування злочинів влади, негайного звільнення Єрмака, першого заступника секретаря Ради нацбезпеки й оборони Руслана Демченка та «інших агентів впливу РФ».

Однак протестувальники зазначили, що виступають проти будь-якого державного перевороту, про ймовірність якого раніше заявляв президент Володимир Зеленський.

Гудименко анонсував створення координаційної ради опозиції та закликав усі «державницькі сили» до підтримки такої платформи.

«Ми починаємо безстрокову кампанію за повне перезавантаження влади і повернення України на шлях реформ, звільнення окупованих територій і євроатлантичної інтеграції», — сказав представник «Демократичної Сокири».

Після Майдану Незалежності учасники протесту вирішили піти до Офісу президента, а потім — до Кабінету міністрів та Верховної Ради. Під час ходи учасники почали кидати під Офіс президента монети. Пояснюють, якщо Зеленський заявляє про відсутність офшорів, то йому потрібно фінансово допомогти.

Попри меморандум, деякі протестувальники не закликали до відставки Зеленського: хочуть лише звільнення з посади Єрмака та його заступника Олега Татарова. Натомість інші казали, що все-таки хочуть обирати нового президента.

«Як він казав, він за владу не тримається. Щойно він порушить закон, одразу ж піде. Він своїх слів не дотримувався і продовжує брехати», — сказав про Зеленського один із протестувальників.

Цю акцію анонсували ще у день восьмої річниці початку Революції гідності — 21 листопада. Учасники «Руху опору капітуляції» вивісили банер із зображенням президента Володимира Зеленського та очільника Офісу президента Андрія Єрмака. На ньому був напис «Брехня принижує — захистимо гідність».

Зрештою учасники протесту оголосили вимогу звільнити голову Офісу президента Андрія Єрмака, інакше через 10 днів почнуть безстрокову акцію з вимогою імпічменту президента Володимира Зеленського.

Демонстранти виступили з вимогою звільнення Єрмака, оскільки вважають його одним із відповідальних за зрив спецоперації із затримання найманців ПВК «Вагнера».

зеленський протест

Знак гривні
Знак гривні