На російські танки встановлюють «парасольки» від «Джавелінів» та «Байрактарів»

У соцмережах з’являється все більша кількість фото і відео російських танків, що містяться поблизу України та в окупованому Криму, на яких зверху наварена металева решітка. Журналіст «Форбс» Себастієн Роблін аналізує припущення, що ця модифікація має захистити бронетехніку від найновішої української зброї – протитанкових ракет (ПТКР) «Джавелін» та безпілотників «Байрактар».

танк.jpg

ПТКР FGM-148 Javelin складається з пускового пристрою, обладнаного високотехнологічним інфрачервоним пристроєм. Коли він захоплює ціль, відбувається пуск ракети, яка стрімко набирає висоту і вражає танк зверху. Зброя не потребує втручання оператора після пострілу – вона наводиться автономно.

Постріл з Javelin

Найостанніші модифікації Javelin знищують цілі на відстані до 4 км з дуже високою імовірністю, при цьому оператор не наражається на небезпеку. Втім, коштують вони дорого – від 80 до 100 тисяч доларів за постріл.

Турецький бойовий безпілотник Bayraktar TB2 може мати на борту до чотирьох одиниць високоточної зброї, зокрема протитанкові ракети MAM-L, які наводяться на ціль лазером. Вартість одного апарата – від 5 до 10 мільйонів доларів. У 2020 році такі безпілотники знищили сотні військових цілей, у тому числі й бронетехніки, у Карабаському конфлікті, у Лівії та в Сирії. Україна отримала перші «Байрактари» у 2019-му році, а в жовтні 2021-го з’явилося перше відео з бойовим застосуванням безпілотника проти російської 122 мм гармати на Донбасі.

Російські військові, очевидно, експериментують щонайменше з двома новими методами захисту від загроз. По-перше, на верхній частині танка встановлена “парасолька” з ґратчастої броні.

Російський танк із "парасолькою"

“Ґратчаста броня призначена для виведення з ладу або передчасного спрацьовування детонатора хімічного боєприпасу HEAT протитанкової ракети, що змушує її випустити струмінь бронебійного розплавленого металу під неефективним кутом і/або на відстані стосовно башти танка”, — наголошується в статті.

За словами автора, ці модифікації були помічені на російських танках Т-72Б3, а також не так давно на танках Т-80, і є нестандартними, що говорить про експерименти, проведені в польових умовах для вирішення можливих непередбачених ситуацій, а не про відпрацьоване заводське рішення.

Екран або решітка зазвичай встановлюються на вразливу сторону або задню броню танка для захисту від наземних засідок, але нова конфігурація, схоже, спрямована на протидію від атак зверху, вважає автор.

Однак і Javelin, і MAM-L (протитанкові ракети, які можуть переносити безпілотники Bayraktar TB2) містять двоступеневі тандемні боєголовки, призначені для ураження рознесеної та реактивної броні. Крім того, за словами експерта з боєприпасів Ніла Гібсона, розплавлений струмінь, що викидається боєголовкою Javelin, ймовірно, буде досить довгим, а броня танка досить тонкою, так що броня не забезпечить достатнього захисту навіть при спрацьовуванні основної боєголовки з відстані 0,5-1,5 метра. Цей же розрахунок стосується й ракети MAM-L, яка має на 33% ширшу 160-міліметрову боєголовку.

Інший захисний елемент, встановлений на деяких танках Росії, як повідомляють, являє собою тепловипромінну трубу, на якій зазвичай кріпиться шноркель танка (встановлюється для переправи через річку) в задній частині башти. Імовірно, гаряча труба використовується як «приманка» для інфрачервоного шукача в ракеті Javelin.

“Утім, труба може спотворити поле цілі в інфрачервоному шукачі ракети Javelin, збільшуючи ймовірність того, що вона впаде поза ціллю. Проте, оскільки сучасні інфрачервоні шукачі призначені для наведення на ціль, відповідну тепловому профілю танка, а не строго на найяскравіший об’єкт, ефективність приманки проти сенсора Javelin неясна”, — вважає Себастієн Роблін.

Однак, на думку автора, хоч ракети Javelin покращили протитанкову спроможність української оборони, вони не є простим технічним рішенням, як запобігти вторгненню. Вони здатні сповільнити російський наступ, якщо будуть застосовані раціонально і в достатніх кількостях, а не розпорошені по військах, і якщо вони будуть підтримані протибатарейним артилерійським вогнем, засобами електронної боротьби та протиповітряної оборони та діятимуть у межах гнучкої оборони піхотних і бронетанкових підрозділів.

танки джавелін зброя

Знак гривні
Знак гривні