У світі обвалилися ціни на нафту

Зранку 30 листопада нафта сорту «Брент» подешевшала до 72 доларів за барель. Тиждень тому вона коштувала $82, на початку листопада – $85.

oil.JPG

Ще в п’ятницю вартість нафти знизилася на понад десять відсотків – це найбільше добове падіння з весни 2020 року. Але в понеділок ціни знову почали зростати. Втім, наступного дня тренд знову розвернувся на спад.

Головна причина здешевлення нафти – це ризик глобального сповільнення економіки, спричинений поширенням нового штаму коронавірусу «Омікрон». Низка країн світу вже запроваджує обмеження щодо пересування через кордони, що позначиться на торгівлі, туризмі, транспортній галузі тощо. Не виключені й нові локдауни. Як наслідок, попит на нафтопродукти у світі впаде.

Друга причина – це ініціатива США із вивільнення частини стратегічного запасу нафти, який зберігається у сховищах. Президент Байден хотів у такий спосіб знизити ціни бензину в Америці, які останнім часом зросли до некомфортного для автомобілістів рівня. Спочатку було схоже, що це не спрацювало: нафта замість здешевлення почала дорожчати. Втім, у поєднанні з коронавірусним фактором додаткові обсяги нафти на ринку штовхнули ціни вниз.

Третім фундаментальним чинником є поведінка ОПЕК. Картель продовжує виконувати свій план із щомісячного збільшення добового видобутку нафти на 400 тисяч барелів – наступний етап почнеться вже 1 грудня. При цьому його учасники категорично відмовлялися додатково (теж на прохання США) наростити цю квоту: мовляв, темпи їх влаштовують. Втім, після обвалу нафтових цін ОПЕК відтермінував заплановану зустріч на кілька днів, до 2 грудня. На ній картель може ухвалити рішення про відновлення обмежень у 2022 році. Однак це означатиме падіння доходів від продажу нафти, що болісно позначиться на більшості членів ОПЕК.

нафта економіка

Знак гривні
Знак гривні