Банкова вимагала у організаторів міжнародної конференції скасувати запрошення Порошенкові

Офіс президента Зеленського «фактично шантажував» організаторів Міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі з вимогою не допустити до неї п’ятого президента Петра Порошенка. Про це в ефірі радіо «НВ» заявив Костянтин Єлісєєв, Надзвичайний і Повноважний Посол України, посол України при ЄС у 2010-15 роках, а зараз голова Центру нових рішень.

Петро Порошенко взяв участь у Безпековому форумі у Галіфаксі. Фото пресслужби Порошенка
Петро Порошенко взяв участь у Безпековому форумі у Галіфаксі. Фото пресслужби Порошенка

«Виникає питання, наскільки українська сторона тут активно спрацювала. Я тут змушений, як кажуть, додати трошки ложку дьогтю. Чому? Тому що несподівано виникла така не дуже зручна ситуація для України. Організатори запросили, звичайно, офіційних представників з Києва. І, на жаль, офіційний Київ перед початком конференції почав шантажувати організаторів конференції, канадську сторону: мовляв, умовою участі високої делегації буде те, якщо вони відкличуть запрошення, надіслане п’ятому президенту Порошенку для участі у цій конференції», – повідомив Єлісєєв, якого цитує Главком.

Дипломат додав, що організатори конференції «на цей шантаж не пішли», запрошення не відкликали.

«І як наслідок для того щоб, як кажуть, збалансувати участь п’ятого президента, в авральному порядку на цю конференцію була надіслана делегація на чолі з секретарем РНБО Даніловим», – констатує дипломат.

На запитання ведучого, чи планувалася попередньо участь президента Зеленського, Єлісєєв відповів: «Я не готовий коментувати. Планувався там, я так розумію, міністр закордонних справ».

«Єдине, мені як представнику України було не дуже приємно слухати від організаторів натяки, що в умовах, коли дійсно є реальна загроза другої фази вторгнення Росії на територію України замість того, щоб займатися консолідацією патріотичних, проєвропейських, демократичних сил всередині держави, ми намагаємося показувати розбіжності між нами та висувати незрозумілі претензії до канадської сторони», – резюмував Єлісєєв.

Зазначимо, що міжнародний безпековий форум 2021 року відбувся у канадському Галіфаксі. На нього з'їхалися вищі посадовці країн, голови військових відомств та дипломати.

Порошенко зустрівся з президентом Світового конґресу Українців Павлом Гродом та керівництвом української громади Канади, зокрема Конґресу українців Канади. Крім проблем нацбезпеки, на зустрічі йшлося про корупцію та свободу слова в Україні.

порошенко зеленський канада скандал

Знак гривні
Знак гривні