8-річна українка перемогла в європейському конкурсі – її малюнок оздобить космічну ракету

Восьмирічна житомирянка Ярина Закалюжна перемогла у міжнародному конкурсі малюнків "Juice up your rocket! Art competition", який організувало Європейське космічне агентство.

Ярина Закалюжна, фото: Суспільне
Ярина Закалюжна, фото: Суспільне

Тепер її малюнок планети Юпітер нанесуть на космічну ракету "Arian-5", запуск якої відбудеться в 2023 році.

Участь у міжнародному конкурсі малюнків узяли 2600 дітей з 63 країн світу. Фіналістами стали 12 художників з Італії, Шрі-Ланки, Іспанії, Німеччини, Словаччини, Швейцарії, Естонії, Угорщини, Ізраїлю, Сальвадору, Франції та Великобританії, але переміг саме малюнок житомирянки Ярини Закалюжної.

"На малюнку зображено, як планета Земля передає Юпітеру корабель, який буде її досліджувати, а його супутники дивляться, що відбувається. Один супутник дуже злякався, другий – здивувався, а третій – заснув", – сказала Ярина Закалюжна.

7cf4451dffe1270e.jpg

Малюнок, який Європейське космічне агентство визначило як переможець. Фото: Суспільне

Космічна ракета "Arian-5", на якій зобразять малюнок житомирянки, в 2023 році має запустити в Космос апарат для вивчення Юпітера.

Для того, щоб вигадати ідею малюнка та зобразити її на папері, Ярині знадобилося два дні.

"Я дуже щаслива і рада, що перемогла. І водночас дуже здивована і злякана. Коли про перемогу дізналися всі мої друзі, то почали мене обіймати й вітати", – розповіла Ярина.

Робота Ярини цікава, гармонійна і лаконічна, каже її вчителька образотворчого мистецтва Наталія Штарова.

"Головне те, що робота своєрідна і ніде не запозичена ідея Яринки відрізняється від інших. Це можна побачити при створенні малюнків. У кожної дитини свій погляд, і тут видно, що Ярина створює цікаві композиції", – сказала Наталія Штарова.

Батько дівчинки Леонід Закалюжний розповів кореспондентам Суспільного, що його донька малює з двох років. Те, що зі своїм малюнком донька посіла перше місце, стало для нього приємною несподіванкою

"Вона дуже творча, розумна і незвичайна дитина, – каже Леонід Закалюжний. – Обіцяють, що малюнок Яринки буде зображений на ракеті, яка виведе міжпланетну станцію на орбіту, а далі вона полетить до Юпітера. Крім того, нас обіцяють запросити на запуск цієї ракети, в якійсь з центрів Європейського космічного агентства".

Якщо епідеміологічна ситуація у світі покращиться, то у 2023 році Ярина разом із батьками зможе бути присутньою на запуску космічної ракети "Arian-5".

космос перемога житомир краса мистецтво діти франція

Знак гривні
Знак гривні