СБУ перевіряє можливе фінансування тероризму «Укрексімбанком» після скандального розслідування, через яке били журналістів (ВІДЕО)

Після журналістського розслідування «Схем» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший) про багатомільйонний валютний кредит, виданий державним «Укрексімбанком», прокурор Офісу генерального прокурора відкрив провадження за статтею про «фінансування тероризму». Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Служби безпеки України.

Про це у відповідь на запит Радіо Свобода повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Ось розслідування й запитання, за яке в «Укрексімбанку» побили журналістів (ВІДЕО)

В ОГП зазначили, що провадження відкрили після звернень народних депутатів, які посилались на матеріал програми «Схеми»

«Схемам» вдалося з’ясувати, що державний «Укрексімбанк» видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на захопленій угрупованням «ДНР» території та сплачує податки окупаційній владі. А як гарантію повернення цих грошей банк взяв під заставу об’єкт, цінність та надійність якого сумнівна – це київський ТРЦ SkyMall, за який вже понад 10 років триває боротьба у кількох юрисдикціях.

В ОГП повідомили, що 19 жовтня прокурор відкрив провадження за статтею 258-5 (частина 3) Кримінального кодексу України – це «фінансування тероризму, вчиненого організованою групою в особливо великому розмірі, що мало тяжкі наслідки». Такий злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 12 років з позбавленням обіймати певні посади на термін до 3 років та конфіскацією майна.

4 жовтня під час інтерв’ю з головою правління «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером журналіст «Схем» запитав його про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «ДНР». Мецгеру не сподобалось запитання і він наказав охороні «забрати камери» в журналістів та «дістати з них касети»:

Відео дня: «Забирай у них камеру!» На журналістів нападають у 2021 році

сбу банки тероризм корупція скандал донеччина

Знак гривні
Знак гривні