Вчені визначили рік, коли саме – за пів тисячоліття до Колумба – в Америці з'явилися європейці

Як відомо, це були вікінги. Науковцям вдалося з'ясувати конкретну дату, коли перші вікінги оселилися у Північній Америці. Це сталося тисячу років тому — у 1021 році.

Дослідження опублікували у Nature, пише The Guardian і перекладає Громадське.

За 471 рік до того, як Христофор Колумб уперше досягнув Карибських островів Північної Америки, вікінги оселилися на острові Ньюфаундленд, що зараз належить Канаді.

Раніше вчені заявляли, що європейці оселились у регіоні приблизно у 1000 році. Однак за допомогою нової методики вдалося з'ясувати конкретнішу дату.

Науковці проаналізували 127 зразків деревини з поселення вікінгів Л'Анс-о-Медоуз, тоді європейці зрубали принаймні три дерева.

Визначити точний вік деревини дозволив біогеохронологічний маркер — ізотопний слід сонячної бурі, що сталася в 992 році нашої ери.

Вчені переконані, що некорінні мешканці рубали дерева, адже залишилися сліди металевих лез, якими корінні народи Америки не володіли.

Крім того, дата 1021 рік приблизно відповідає подіям, які описуються в усних ісландських сагах.

Це розповіді про присутність вікінгів у Північній Америці.

Їх записали через століття після подій, які у них описуються. Зокрема, там ідеться як про насильницькі, так і мирні взаємини вікінгів із корінними народами.

Як довго вікінги залишались на Ньюфаундленді, поки точно невідомо: імовірно, десятиліття або менше. Схоже, у той час на острові перебували 100 європейців.

Поселення Л'Анс-о-Медоуз є історико-археологічним пам'ятником на місці першого поселення європейців у Північній Америці. Наразі воно належить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Для огляду відвідувачів доступні сім історичних будівель вікінгів, а також реконструйовані споруди, які звели наприкінці XX століття.

Наукова методологія визначення дати

історія канада наука

Знак гривні
Знак гривні