Руйнування довкілля, особливо знеліснення, призводить до пандемій. Як саме?

Конкретно в Україні знеліснення, або дефорестація як така, рідко трапляється. Дефорестація — це не просто вирубка лісів, як у нас (адже ліси згодом відновлюються), а повне викорінення лісів та заміна їх полями.

Зростає кількість доказів зв'язку між руйнівними практиками щодо довкілля та постанням нових хвороб. До кінця не зрозуміло, як саме вони пов'язані, як це показує й намагання встановити походження Covid-19. Вірус міг перейти від кажанів на людей через вид-посередник. Чому зміни в екосистемах пов'язані з поширенням хвороб і що саме збільшує ризик спалахів?

Пояснює The Economist:

Між 1940 та 2004 роками з'явилося понад 330 нових хвороб — і дві третини з них передалися до людей від тварин, як-от ВІЛ/СНІД і, найпевніше, Covid-19.

70% із цих хвороб прийшли від диких тварин, а не одомашнених.

І хоча в передачі хвороб відіграє роль багато чинників, як-от зростання населення, міграція людей та зміни клімату — науковці дедалі більше звертають увагу на те, як зміна довкілля, землі, сприяє переданню патогену від людей до тварин.

У березні цього року було оприлюднене дослідження університету Монпельє та Єкс-ан-Прованського — Марсельського університету (Франція). У ньому показано зв'язок між дефорестацією (заміною лісів полями тощо) в 1990–2016 роках і зростанням кількості епідемій.

Зменшення кількості лісового покриву з 31.6% до 30.7% та розселення людей поблизу до колишніх заліснених ділянок призвело до зростання кількості хвороб. Особливо це стосується тих недуг, які походять із тропічних регіонів з найбільшим біорозмаїттям.

Це пов'язано з тим, що люди внаслідок знеліснення значно більше стикаються з дикими тваринами, які втрачають місце свого існування й вимушено контактують із людьми поряд.

Докладніше англійською

медицина природа пандемія екологія

Знак гривні
Знак гривні