Через Covid ЄС може обмежити право українців на туристичні поїздки

Україну можуть виключити із «зеленого списку» ЄС, якщо ще більше погіршиться ситуація з COVID-19. Але кожна країна ЄС вирішуватиме, що ця рекомендація означатиме в її разі.

Про це розповів речник українського МЗС Олег Ніколенко, передають Громадське телебачення й Українська правда.

Зараз Україна залишається у переліку країн, для громадян яких рекомендують скасувати карантинне обмеження на в'їзд до країн-членів ЄС. Однак Україну можуть вилучити з так званого зеленого списку, якщо ситуація з коронавірусним захворюванням погіршиться.

Європейський Союз поки не ухвалив формальне рішення про виключення України із "зеленої зони", однак у разі ухвалення це рішення не скасовує дію безвізу і не передбачає тотального закриття кордонів для українців.

Водночас, якщо його ухвалять, таке рішення вводить тимчасові обмеження на несуттєві (туристичні) поїздки задля протидії поширенню коронавірусної хвороби.

Рішення так само може бути пізніше переглянуте під час наступного оновлення списку в разі, якщо епідемічна ситуація покращиться.

Ніколенко наголосив, що рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу.

Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні.

"Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із "зеленого списку" ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів, як торік", – зазначив Ніколенко.

Речник наголосив, що вакцинація і надалі залишатиметься однією із ключових умов для безперешкодних подорожей до більшості країн. Тому МЗС закликає громадян активно вакцинуватися заради безпечних подорожей.

За якими критеріями визначають «зелені» країни?

Під час внесення країни до «зеленого списку» враховують таке:

Також експерти враховуватимуть прогрес вакцинації проти коронавірусу. У ЄС можуть виключити країну із «зеленого» списку, якщо вона не відповідає вимогами.

Чи відповідає Україна критеріям?

Головний санлікар Ігор Кузін розповідав, що нині у нас відбувається зростання захворюваності на COVID-19, а піковий рівень очікується з кінця жовтня до середини листопада. За минулий тиждень виявили 105 тисяч нових випадків, що на 11% більше, ніж тиждень раніше. Відповідно до критеріїв ЄС, у країні має бути стабільна ситуація або з тенденцією до зниження.

Також, за даними МОЗ, станом на 18 жовтня рівень захворюваності в Україні у середньому становить 500 випадків на 100 тисяч населення. Станом на 11 жовтня цей показник був меншим: 402 випадки на 100 тисяч.

Водночас Україна відповідає критерію щодо тестування: у нас роблять 1,4–1,5 тисячі тестів на 100 тисяч населення. А от позитивних тестів трохи більше за 16% (необхідно до 4%).

Також у країні поширюється штам вірусу, що викликає занепокоєння, – «Дельта».

туризм пандемія євросоюз вакцинація коронавірус подорожі

Знак гривні
Знак гривні