В Україні максимальна смертність від Covid-19 з початку пандемії (ГРАФІК)

За добу 18 жовтня в Україні зафіксували 15 579 випадків захворювання на коронавірусну хворобу і 538 летальних випадків від неї.

Попередній "антирекорд" за добовою смертністю був зафіксований 7 квітня цього року: за попередню перед тим добу 6 квітня помер 481 хворий із коронавірусом, – передає УП.

У країнах, де вакциновано більше людей, смертність порівняно нижча.

Візьмемо список деяких найбільш вакцинованих країн, за даними New York Times, і порівняємо захворюваність і смертність з Україною.

Ми візуалізували найсвіжішу "хвилю".

Лідерами є ОАЕ (повністю вакциновано 87%) та Португалія (86%).

Серед "середньо" вакцинованих ми навмисне взяли Ізраїль, оскільки його любить згадувати антивакцинаторська дезінформація. Як ми писали, в Ізраїлі, який вже НЕ Є лідером з вакцинації (порівняйте з Португалією), повністю вакциновано 63% (в Україні – 15%), теж, попри це, була нова хвиля захворюваності. У цьому разі є цілі спільноти релігійних ультраортодоксів та арабської меншини, серед яких рівень щеплень значно нижчий.

Вакцини ефективні. Однак не настільки, щоб зупинити нові варіанти коронавірусу

Нові випадки на 100 тисяч населення, вибрані більш вакциновані країни й Україна
Нові випадки на 100 тисяч населення, вибрані більш вакциновані країни й Україна

Але порівняйте смертність на 100 тисяч населення.

Нові смерті на 100 тисяч населення, вибрані більш вакциновані країни й Україна
Нові смерті на 100 тисяч населення, вибрані більш вакциновані країни й Україна

Список країн за відсотком вакцинованих (New York Times)

Зниження шансів загинути

Професорка Школи громадської охорони здоров'я при Університеті Джорджа Вашингтона Леанна Вен розповіла, що ковід-вакцини в середньому знижують імовірність інфікування в шість разів, а ймовірність смерті – в 11 разів.

"Останні дані американських Центрів контролю та профілактики захворювань показують, що вони зменшують ймовірність зараження Covid-19 у шість разів, а ймовірність смерті – в 11 разів. Однак вакцини проти Covid-19 не захищають вас на 100%, як і будь-яка інша вакцина чи лікування не є 100-відсотково ефективними".

Професорка уточнила, що частіше у групи ризику потрапляють люди старшого віку із супутніми хворобами й особи з ослабленим імунітетом.

Крім того, ризики зростають при наявності інших інфекцій в організмі.

Також Вен зазначила, що дослідження у 13 штатах за пів року показало, що повністю вакциновані особи становили лише 4% всіх госпіталізацій з коронавірусом.

Нещеплені особи потрапляють у лікарні через Covid-19 у 17 разів частіше, ніж повністю вакциновані.

інфографіка світ україна пандемія вакцинація коронавірус графік дня

Знак гривні
Знак гривні