Колін Пауелл помер від наслідків Covid-19

Колін Пауелл, перший темношкірий держсекретар США, який очолював Державний департамент США при Джорджі Буші – молодшому, помер від ускладнень, викликаних COVID-19. Йому було 84 роки.

Колін Пауелл. Фото: PAMELA PRICE/ZUMA PRESS
Колін Пауелл. Фото: PAMELA PRICE/ZUMA PRESS

Сім’я Пауелла зазначає, що він був повністю вакцинований, – передає Радіо Свобода.

«Ми втратили чудового і люблячого чоловіка, батька, дідуся і великого американця», – пишуть рідні Пауелла.

Генерал Колін Пауелл зробив кар’єру як професійний військовий. Воював у В’єтнамі. Став першим темношкірим американцем – радником президента з національної безпеки при Рональді Рейгані, головою Об’єднаного комітету начальників штабів при Джорджі Буші – старшому і держсекретарем при Джорджі Буші-молодшому.

im-418660.jpg

Пауелл і Буш-молодший, 2001 рік. Фото: DOUG MILLS/ASSOCIATED PRESS

Пауелл фактично керував діями американських військових під час операції «Буря в пустелі», що завершилася в 1991 році розгромом військ Саддама Хусейна і звільненням Кувейту.

На посаді держсекретаря на початку 2000-х років він намагався переконати міжнародну спільноту підтримати військову операцію США в Іраку, звинувачуючи режим Саддама Хусейна в зберіганні зброї масового ураження. Згодом він публічно жалкував про це й говорив про хибну інформацію, – передає WSJ.

Діяльність Пауелла на посаді держсекретаря викликала критику в самих США, і на другий термін президентства Буша він на посаді не залишився.

Пауелл на декількох виборах розглядався як можливий кандидат у президенти, проте відмовився балотуватися. Бувши республіканцем, Пауелл публічно дистанціювався від політики Дональда Трампа.

Фото: MARIO TAMA/GETTY IMAGES
Фото: MARIO TAMA/GETTY IMAGES

коронавірус сша

Знак гривні
Знак гривні