«Помилка РНБО»: у Зеленського намагаються зрозуміти, чому до "злодіїв у законі" записували з помилками

Від редакції: Хтось формулює списки без суду, помиляється при цьому, – а потім не можуть встановити, хто винен. Для того і є суди та належна процедура, щоб не було подібного.

У Зеленського встановлюють, як до ворів у законі рішенням РНБО без суду хибно зарахували 100 осіб. Офіс Президента закликає "не спекулювати" на темі помилкового внесення до санкційного списку понад 100 осіб та обіцяє ретельну перевірку обставин. Нею займеться, знову ж таки, сама РНБО, щоб дізнатись, чи були дії винних умисними.

Про це пише Німецька хвиля.

В Офісі президента запевняють, що обставини внесення до санкційного списку понад 100 осіб, яких "помилково" зарахували до злодіїв у законі, встановлюються. Зокрема, перевіряється, чи могли такі дії бути умисними, повідомив DW у суботу, 16 жовтня, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Cекретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов на брифінгу за підсумками її засідання 15 жовтня розповів, що "в рішеннях, які готувалися раніше, були свідомі чи несвідомі помилки відносно 108 осіб, які вже виправили". За його словами, вісім людей, які були причетні до оформлення санкційних списків щодо криміналітету, були покарані: частину з них звільнили з лав Міністерства внутрішніх справ, двох – понизили на посадах у міністерстві.

Звалити на відсутніх:

У відповідь на запит DW до ОПУ щодо розслідування причин "помилки" та її наслідків, Подоляк закликав "відмовитися від спекулятивних оцінок тих чи інших санкційних рішень".

За його словами, при підготовці вказаних матеріалів порушення були допущені працівниками Міністерства внутрішніх справ, коли його очолював Арсен Аваков.  

"У даний момент у повному обсязі встановлюються конкретні обставини того, як допускалися порушення і чи були вони умисними. Ця перевірка ще не завершилася", – сказав Подоляк. На інші запитання щодо обставин підготовки й прийняття рішення, виправлення помилок та можливих наслідків ситуації він не відповів. Він наголосив, що наразі апарат РНБО проводить перевірку і згодом має поінформувати про її результати.

"Маленьке" уточнення

Згодом Данілов заявив інше: 108 осіб внесли до списку не помилково, а з помилками в даних.

"Помилки в прізвищах були, їх усі вже виправили", – сказав Данілов і наголосив, що правоохоронці, які припустилися помилок транслітерації, були покарані.

Залишається питанням позасудова процедура.

кримінал маразм рнбо

Знак гривні
Знак гривні