У Москві зірвали показ фільму про Голодомор, а поліція вилучила частину техніки (ВІДЕО)

У Москві під час показу фільму Аґнешки Голланд "Гарет Джонс" (в українському прокаті – "Ціна правди") в офісі правозахисного центру "Меморіал" (визнаного російською владою "іноземним агентом") скоїли напад кілька десятків людей.

Зрив фільму

Приблизно через 10 хвилин після початку фільму до зали увірвалися люди в масках і наказали всім лежати. Багато глядачів злякалися, вирішивши, що відбувається захоплення заручників.

Потім нападники піднялися на сцену, стали називати присутніх "фашистами" і вигукувати гасла "Геть!" і "Йди!".

До приїзду поліції вдалося затримати трьох людей. Їх забрали до відділку. Подробиць про нападників та їхні мотиви наразі немає.

Вилучення техніки

Після цього поліція зачинила в офісі "Меморіалу" 20 співробітників організації та громадянина Польщі, який привіз в офіс для показу фільм про Голодомор "Гарет Джонс" польського режисера Аґнешки Голланд.

Поліцейські збиралися провести "огляд місця події" у приміщеннях "Меморіалу", а пізніше заявили про вилучення техніки. Вони відмовилися пропустити в будівлю адвокатів.

Юрист "Меморіалу" Наталія Морозова заявила, що поліція чекає "підкріплення", щоб вилучати техніку.

Пізніше стало відомо, що до офісу "Меморіалу" приїхали співробітники аварійної служби, яких пропустили всередину. Після їх приїзду поліцейські почали вилучати техніку.

Співробітниця "Меморіалу" Олександра Поліванова заявила, що поліцейські вилучили систему охоронної сигналізації під виглядом відеореєстраторів.

Решту "відбили" юристи.

Формально відключення сигналізації – це порушення промислової безпеки, що передбачає опечатування будівлі, пояснила юрист "Меморіалу" Ірина Кутилова.

Фільм "Ціна правди". Чому звістка про Голодомор у той час не зачепила світ (ВІДЕО)

Фільм, під час показу якого стався напад, оповідає про британського журналіста, який приїхав до СРСР і став свідком Голодомору на території України.

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство "Меморіал" – некомерційна організація, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР і сучасній Росії.

Міністерство юстиції Росії визнало правозахисний центр "іноземним агентом" у 2014 році. Історико-просвітницьке товариство було визнано "іноагентом" у 2016-му.

Радіо Свобода, Українська правда

історія репресії голодомор кіно срср росія

Знак гривні
Знак гривні