Архіви КДБ показують роль Христі Фріланд у здобутті Україною незалежності

З архівів видно роздратування (й повагу) радянського Комітету державної безпеки щодо нинішньої заступниці прем'єра Канади.

Про це йдеться в матеріалі канадської Globe and Mail.

Зв'язки Христі Фріланд з Україною – не таємниця, однак архіви також показують її роль у здобутті незалежності України, коли вона перебувала в Україні за обміном, приїхавши з Гарварду. КДБ цінували її кмітливість і ерудицію, шпигуючи за тодішньою студенткою.

Молоду канадку згадують у нині розсекречених Україною документах під грифом "цілковито таємно", крім того, її публічно звинувачували в газетах під заголовками на кшталт "Зловживання гостинністю". Мовляв, вона приїхала нібито вивчати українську мову – а сама говорить нею бездоганно?

Зрештою її змусили виїхати. Так, вона надавала проукраїнським організаціям відео- та аудіотехніку, попри те, що знала, що за нею стежить КДБ. Її прослуховували, читали її пошту, а інформатор під кодовим іменем "Слов'янин" просочився в коло, якому Фріланд довіряла.

Однак Христя знала правила гри – важливі речі вона відправляла через канадського дипломата в дипломатичній пошті.

Під виглядом візитів до дальніх родичів Фріланд, по суті, була фіксеркою для журналістів із Заходу, наприклад, через неї Бі-Бі-Сі зустрічалась із керівництвом тоді забороненої Української греко-католицької церкви.

У збірці КДБ Фріланд згадують як "видатну особу" з "аналітичним розумом", "ерудитку, яка вперто та винахідливо досягає своїх цілей". Вона навчилася не лише уникати нагляду, а й ділитися цим умінням з українцями. За висновком КДБ, вона сама стала б чудовою шпигункою.

Молоду Фріланд зрештою видворили з СРСР, коли за вказівкою КДБ в аеропорту "Шереметьєво" її обшукали після повернення з короткочасної поїздки до Лондона й виявили в багажі "антирадянські матеріали". Що гірше, у Фріланд були інструкції з виборів, призначені для використання некомуністичними кандидатами.

Зрештою, 31 березня 1989 року Фріланд відмовили у повторному в'їзді до СРСР.

Нелюбов КДБ до Фріланд залишається й понині, коли Росією керує колишній КДБіст Владімір Путін: з 2014 року за дії проти анексії Криму вона перебуває під санкціями Кремля, і їй заборонено в'їзд до РФ.

Англійською

історія срср кдб фріланд канада

Знак гривні
Знак гривні