Чому корвети «Ада», які Україна замовила у Туреччини, абсолютно не потрібні

Про це йдеться в інтерв'ю "Фокус" із співзасновником "Мілітарного" Тарасом Чмутом:

"Ада"
"Ада"

На думку волонтера й засновника фонду "Повернися живим", корвети "Ада" — це астрономічні цифри для України. І найголовніше, у нас вже була програма розвитку флоту — це москітний флот з ракетних катерів. На це вже були виділені гроші.

Як вважає Чмут, завдання України — спираючись на ті ресурси, які у нас є, знайти оптимальне рішення для захисту наших берегів. Це можуть бути ракетні катери плюс берегова оборона.

"У нас з'явилося більше грошей в бюджеті? Ок, можна рухатися далі, розширювати свій флот — і так хоч до корветів і крупніших кораблів. Але завжди повинна бути твереза оцінка своїх фінансових можливостей".

Припустимо, нам навіть подарують корвет. Отримаємо його абсолютно безкоштовно. Але це ж системи, це сотні людей екіпажу та їхня підготовка, це обладнання й утримання. Це все величезні гроші. І навіть якщо на це знайдуться кошти — припустимо, що корвет вже в морі. Який там планують поставити зенітно-ракетний комплекс на "Ада"? Французьку VL MIСA. Це хороший комплекс. Без жартів. Але це 16 ракет. Росії треба випустити з цього корвету умовно 17 ракет, і справу зроблено. Хоча… навіть 16 ракет. Адже не кожна протиракета вразить ціль.

"А у Росії в Чорному морі не тільки корвети, а й фрегати, і це ще не кажучи про берегові протикорабельні ракети в окупованому Криму. Це не враховуючи авіацію. Чим ми захистимо ці корвети у разі повномасштабного зіткнення з Росією?" — риторично питає Чмут.

У 2021 році у нас на переозброєння армії виділено 23 мільярди гривень. Це на переозброєння всієї армії. Всього — від танків до шоломів і рацій. А ціна одного корвета майже 7 мільярдів гривень. Тобто один корвет коштує 30% від усього цього бюджету. Я наголошу, тільки один корвет. І це ще не рахуючи екіпажу, підготовки та утримання цього корвета.

Такий корабель просто стоятиме в порту, як сьогодні фрегат "Гетьман Сагайдачний". Просто корабель для парадів і міжнародних делегацій. Але абсолютно не бойовий.

Нагадаємо, командувач Військово-Морських сил ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа намагався пояснити, навіщо Україні потрібні корвети типу ADA саме в нинішньому історичному та безпековому контексті.

У вересні у Туреччині за участі делегації Міністерства оборони України на чолі з командувачем Військово-Морських сил ЗС України контрадміралом Олексієм Неїжпапою відбулась урочиста церемонія закладки кіля корабля класу “корвет” для потреб українського флоту.

"Ада" (від турецького "острів") — турецькі кораблі з можливостями протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі, з широким використанням у своїй конструкції принципів стелс-технологій.

опініон корвет флот зброя

Знак гривні
Знак гривні