Американська компанія використає сотні уйгурів, яких репресує Китай

Американський виробник пультів дистанційного керування Universal Electronics Inc. уклав угоду з владою в Сіньцзяні щодо перевезення сотень уйгурських робітників на свій завод у місті Ціньчжоу, що на півдні Китаю. У компанії заявили, що ставляться до них, так само як і до інших робітників, та не розцінюють їх наймання як примусову працю.

Про це пише агентство Reuters, якому компанія підтвердила цю угоду, – перекладає Громадське.

"Не примусова праця"

Фірма Universal Electronics Inc. продає своє обладнання та програмне забезпечення компаніям Sony, Samsung, LG, Microsoft та іншим технічним та телетрансляційним компаніям.

За даними Reuters, вона найняла щонайменше 400 уйгурських робітників із провінції Сіньцзян у межах програми про переведення працівників. Amnesty International, Human Rights Watch раніше вказували, що під прикриттям «освітніх центрів» Китай примушував уйгурів працювати.

Принаймні один раз влада провінції оплатила чартерний рейс, який доставляв уйгурів під ескортом поліції до заводу UEI, кажуть китайські чиновники, з якими говорили у Reuters. Окрім того, підтвердження цьому знайшли у записах поліції у лютому 2020 року.

Представник UEI заявив агентству, що у компанії зараз працює 365 уйгурських робітників на заводі в Ціньчжоу. Каже, до них ставляться, так само як і до інших робітників у Китаї, та не розцінюють їх залучення як примусову працю.

У пресслужбі компанії також заявили, що покривають витрати на перевезення працівників на завод із місцевого аеропорту або залізничного вокзалу. Водночас компанія не знає, як навчають робітників у Сіньцзяні, чи хто оплачує їм транспорт до вокзалу.

Reuters із посиланням на владу округу Ціньчжоу та місцеві ЗМІ вказує, що уйгури перебувають під наглядом поліції під час транспортування та перебування на заводі, де вони їдять і сплять в окремих приміщеннях.

У відповідь на запит агентства у міністерстві закордонних справ Китаю не прокоментували роботу уйгурів в американській компанії, але заперечили будь-який примус до праці. Місцева влада Сіньцзяня не коментувала ситуацію.

А компанії, з якими працює Universal Electronics Inc., зазначили, що не підтримують примусову працю, але щодо свого постачальника не відповідали або казали, що вже не є активними партнерами з ним.

Репресії щодо меншини

Уйгурська меншина мешкає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Вони становлять 45% населення району, а 40% — етнічні ханьці. Усього в Китаї мешкає приблизно 10 мільйонів уйгурів.

Відколи Китай відновив контроль над регіоном у 1949 році, у Сіньцзян мігрувало багато етнічних ханьців, через що зараз уйгури стурбовані можливим витісненням власної культури. 

Активісти, які борються за права уйгурів, наголошують на тому, що Пекін їх дискримінує. Одним із прикладів є так зване перевиховання. За свідченнями журналістів та правозахисників, уйгурів ізолюють у «таборах з метою освіти». Декого висилають у рідні міста «під арешт».

Як пише Reuters із посиланням на активістів та експертів ООН, у китайських таборах утримують 1 мільйон уйгурів-мусульман. Китай заперечує це і заявляє, що ці табори лише забезпечують професійну підготовку людей.

Дослідники розповідають, що активісти перебувають у постійному страху через можливі переслідування. Окрім таких порушень прав, проти уйгурів застосовують і побутову дискримінацію. Наприклад, уйгурам можуть відмовити здати номер у готелі.

репресії уйгури Китай рабство сша скандал

Знак гривні
Знак гривні