Штучний інтелект перевірив куплений за рекордну суму нібито шедевр Рубенса. Схоже, підробка

У Великій Британії штучному інтелекту доручили просканувати картину «Самсон і Даліла» знаменитого художника Рубенса. З'ясувалося, що це підробка.

Картина «Самсон і Даліла» Пітера Пауля Рубенса. Фото: Wikimedia Commons
Картина «Самсон і Даліла» Пітера Пауля Рубенса. Фото: Wikimedia Commons

Ця картина зберігається у лондонській Національній галереї ще з 1980 року. Проте фахівці неодноразово припускали, що полотно може насправді бути підробкою, – передає Громадське.

Зрештою швейцарська компанія Art Recognition вирішила перевірити оригінальність за допомогою нейромережі. Штучний інтелект порівняв цю картину зі 148 іншими картинами Рубенса. 

Алгоритм дійшов висновку, що ймовірність підробки становить 91%. Щоб переконатися в такому результаті, науковці провели декілька перевірок, проте щоразу ймовірність фальшивки перевищувала 90%.

Для порівняння нейромережі доручили перевірити ще одну картину Рубенса, яка зберігається у Національній галереї. Проте там штучний інтелект вирішив, що це з імовірністю в 98% справді картина Рубенса.

Національна галерея купила картину «Самсон і Даліла» у 1980 році за 2,5 мільйона фунтів — рекордною на той час ціною. Ця сума еквівалентна сьогоднішнім 6,6 мільйона фунтів. Деякі фахівці припускали, що це полотно можна було продати значно дорожче.

Рубенс створив картину «Самсон і Даліла» у період між 1608 та 1609 роками. Її оригінал зник після смерті художника у 1640 році. На картині зображений біблійний епізод, у якому Самсон засинає на колінах у Даліли. 

Фахівці стверджують, що картина в Національній галереї з'явилася лише у 1929 році, коли історик Людвік Бурхард оголосив це полотно роботою Рубенса. Пізніше з'ясувалося, що Бурхард був схильним видавати сертифікати оригінальності картин для комерційних цілей.

штучний інтелект мистецтво

Знак гривні
Знак гривні