Фото дня. Новий чемпіон світу Усик вертається в Україну

Суперважковаговик Олександр Усик переміг Ентоні Джошуа з Великої Британії та відібрав у нього пояси чемпіона за версіями WBA, WBO, IBF та IBO. Усик проводив свій третій бій у суперважкій вазі й вперше боксував за титул чемпіона світу, Джошуа – захищав свої титули.

Боксер розповів, що пояси WBA, WBO, IBF і IBO прибудуть до України приблизно через три тижні, коли на них «вигравіюють дату, місце та імена».

Про це – фоторепортаж Радіо Свобода.

Напередодні Олександр Усик переміг у Лондоні британця Ентоні Джошуа і відібрав у нього чемпіонські пояси за версією чотирьох боксерських організацій – WBA, IBF, WBO та IBO. Таким чином Усику бракує лише одного пояса, щоб стати абсолютним чемпіоном світу (найкращим на планеті за версією WBC є британець Тайсон Ф'юрі).

За час своєї восьмирічної професійної кар’єри Усик не зазнав жодної поразки. Але в Україні боксер привертає увагу не лише своїми перемогами, а й діями та заявами поза рингом.

Переможений Усиком Джошуа – той самий атлет, який чотири роки тому переміг технічним нокаутом українського супертяжа Володимира Кличка, що у 2000–2020 роки був зі старшим братом Віталієм одним із найтитулованіших чемпіонів у професійному боксі.

Перемога над Джошуа далася Усику непросто – підсумок 12-раундового поєдинку вирішили судді – 117:112, 116:112, 115:113 на користь українця.

Тепер на Усика чекає бій-реванш: Джошуа матиме шанс повернути титули.

Від оселедця до «божого» Криму

На початку розв’язаної Росією війни проти України Усик вихваляв українських козаків і носив оселедець. На відміну від боксера Василя Ломаченка, який після закінчення недавнього бою з японцем Масайоші Накатані вийшов на церемонію оголошення переможця без українського прапора, Усик після перемоги над Джошуа здійняв над головою синьо-жовтий прапор і станцював гопака.

На початку російської анексії Криму кримчанин Усик заявляв, що «Крим – це Україна», а потім постійно уникав прямої відповіді на запитання «чий Крим»? Також Усик знявся у пропагандистському фільмі, який оприлюднив один із монастирів Російської православної церкви (РПЦ) та який вихваляє православ’я Московського патріархату і «єдність України та Росії».

У січні 2018 Олександр Усик назвав запитання «чий Крим?» «провокативним», «собачим».

«Ви знаєте, я не папуга, щоб повторювати вам по сто разів що, де, коли... Скажіть мені, будь ласка... Ось ваша мета провокувати мене і говорити ось такі дурниці мені, щоб потім якісь люди з не зовсім нормальним мисленням говорили: «Ти пес, зрадник» і так далі. Я кого зрадив з вас, що ви мені такі собачі питання ставите? Я представляю Україну в усьому світі. Прапор підіймається український. Гімн грає український. Ось моя відповідь вам, провокатори», – сказав Усик.

А у жовтні 2018 року, виступаючи у програмі «Гордон» на телеканалі «112 Україна», Олександр Усик так відповів на запитання «чий Крим»: «Усе відбувається за попустом Господнім, тому що Бог попускає все те, що відбувається». На пряме запитання, чиїм він вважає Крим, Усик відповів: «Божим. Це по-справжньому».

бокс усик анексія крим

Знак гривні
Знак гривні