Вакцинація лише на папері. Як в Україні підробляють Covid-сертифікати

Деякі українці готові платити немалі гроші за підроблений сертифікат про вакцинацію для виїзду за кордон, попри те, що справжній – безкоштовний.

Про це не раз заявляли МОЗ і правоохоронці й це підтвердило Радіо Свобода: у своєму розслідуванні журналісти розкрили схему замовлення і виготовлення підробних документів та декого з, імовірно, причетних осіб.

Підробка статусу вакцинації несе небезпеку і для здоров’я людей, і для міжнародного іміджу України, документам якої дедалі менше довірятимуть, застерігають експерти.

Із посиленням карантинних обмежень зростає попит українців на підробні документи щодо COVID-19: ПЛР-тести, довідки про вакцинацію та ковід-сертифікати, необхідні для в’їзду до цілої низки країн. Про це говорять профільні експерти та сімейні лікарі, про це йдеться у статистиці правоохоронних органів та в повідомленнях українських медіа.

Як виглядає схема підробки сертифікатів про вакцинацію для виїзду за кордон, хто, як та від чийого імені виготовляє фейкові документи – з'ясувало Радіо Свобода, «замовивши» «сертифікат» про вакцинацію для невідомої особи.

«Сертифікат без вакцинації»: як це працює

Донедавна основним майданчиком для реклами виготовлення підроблених сертифікатів про вакцинацію були спеціалізовані канали в телеграмі – принаймні так стверджують кілька українських медіа, які вивчали цю проблему.

На момент розслідування Радіо Свобода ситуація істотно змінилася: згадані канали зникли, а ті, що залишилися, створюють підробні документи про вакцинацію переважно для Росії та окупованих нею українських територій.

Втім, інтернет-пошук видає декілька українських сайтів, які пропонують послуги з «дистанційного оформлення» довідок та інших медичних документів і вказують телефони та електронну пошту для оформлення таких замовлень.

«Вам не потрібно витрачати час на візит до лікаря: ми самі оформимо і надішлемо вам легальні документи», – рекламує свої послуги один із цих сайтів. Чи роблять тут і ковід-сертифікати?

Журналіст Радіо Свобода під виглядом звичайного громадянина (який не хоче вакцинуватися, але, попри це, хоче поїхати за кордон) обдзвонив усі ці інтернет-ресурси. У більшості випадків люди, які брали слухавку, пояснювали, що роблять довідки про стан здоров’я або про планову вакцинацію для школярів і не беруться оформлювати сертифікати про вакцинацію від COVID-19.

Але один зі співрозмовників запропонував «надати консультацію через вайбер» за номером +380933747333. І вже в цьому месенджері розповів, що такими послугами «займаються його партнери», і сконтактував журналіста із ними – також у вайбері.

Під час переписки співрозмовник з логіном «Clinic» і номером телефону +380932115434 уточнив, що може виготовити паперовий «жовтий» «ковід-сертифікат»: «Він підходить для виїзду за кордон і буде дійсний у будь-якій точці світу, крім України».

У підробному сертифікаті буде вказано вакцинацію двома дозами Pfizer/Biontech у будь-які дати, які забажає клієнт, але з обов'язковим інтервалом – 21 день.

У замовника просять його ім'я українською, а також латиницею (як вказано у закордонному паспорті, дату і місце народження, місце проживання і відділення «Нової пошти», на яке йому надсилатимуть «документ».

Сума за виготовлення фальшивки (4700 гривень) вноситься післяплатою.

Радіо Свобода надіслало виробникам фейкових документів ім'я і дані вигаданої особи і попросило надсилати результат на одне з сільських відділень «Нової пошти» неподалік від Києва. У виробників фейкових документів не виникло щодо цієї неіснуючої особи жодних питань: як виглядає, вони не перевіряли її в державних базах даних і не вносили туди інформацію про те, що людина з таким іменем і закордонним паспортом вакцинувалася від коронавірусу.

За три дні підроблений документ був на місці.

Підробний сертифікат вакцинації на вигадану особу, який надіслали Радіо Свобода. Дійсний, легальний сертифікат – кожен вакцинований може отримати безкоштовно
Підробний сертифікат вакцинації на вигадану особу, який надіслали Радіо Свобода. Дійсний, легальний сертифікат – кожен вакцинований може отримати безкоштовно

Детальне розслідування

кримінал коронавірус пандемія розслідування

Знак гривні
Знак гривні