Суд дав команду: «Топаза» звільнено від відповідальності

Дарницький районний суд Києва 21 вересня звільнив Ігната Кромського, на прізвисько «Топаз», від кримінальної відповідальності.

Дарницький районний суд Києва 21 вересня звільнив Ігната Кромського, на прізвисько «Топаз», від кримінальної відповідальності, закривши справу за клопотанням захисника. Це рішення ухвалив суддя Андрій Скуба.

Про це пише Watchers Media, передає Громадське.

Викрадення людини

Кромському інкримінували ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу. За такий злочин передбачене покарання до 5 років обмеження або позбавлення волі.

У цій справі йдеться про викрадення Владислава Іваненка, якого «тітушки» помилково прийняли за активіста Майдану.

Його викрали 21 січня 2014 року неподалік станції метро «Петрівка» (тепер «Почайна»). Іваненка вивезли до лісу, катували та вимагали «зізнань» стосовно джерел фінансування Євромайдану. Згодом «тітушки» його відпустили.

За версією слідства, Кромський був пособником групи «тітушок», яка викрала, утримувала та катувала Іваненка.

На попередньому судовому засіданні, 11 серпня, Шадрін подав низку клопотань до суду. Спершу він просив звільнити «Топаза» від кримінальної відповідальності через сплив строків давності. Відтак просив направити справу до Верховного суду для зміни підсудності або відразу скерувати в один із судів Харкова для розгляду.

Окрім того, Шадрін наполягав на поверненні обвинувального акту прокурору на доопрацювання. Він заявив, що йому як законному захиснику не відкрили всі матеріали справи. Обвинувачений Кромський заявляв у суді, що бажає, аби провадження закрили.

Натомість прокурорка Юлія Малашич на слуханні Дарницького суду заявила, що обрахунок строків давності має відбуватися за кожен злочин окремо.

Йдеться про те, що Кромський був також засуджений за участь у подіях «руської весни» у Харкові навесні 2014 року, — операції, яка мала на меті створити підґрунтя для введення російських військ у регіон.

Проте суд пішов назустріч Кромському і звільнив його від кримінальної відповідальності та закрив справу.

Прокуратура розводить руками

Сторона обвинувачення не зможе оскаржити закриття справи та звільнення від кримінальної відповідальності Гната Кромського "Топаза", оскільки строки давності у справі про незаконне позбавлення воля або викрадення людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб минули.

Про це заявила прокурорки Юлії Малашич у коментарі для УП.

"Адвокат озвучив своє клопотання про закриття справи та звільнення від кримінальної відповідальності Кромського ще 11 серпня. Детально вивчивши дані про судимості обвинуваченого, а також враховуючи, що відповідно до ст. 49 Кримінального кодексу в редакції, що діяла на момент вчинення Кромським інкримінованого йому злочину, відповідно до якої строк давності обчислюється за кожний злочин окремо, сторона обвинувачення прийшла до висновку, що підстави заперечувати проти такого клопотання відсутні.

Більше того, сторона обвинувачення не має права заперечувати проти даного клопотання, а в суду наявний обов'язок закрити провадження за наявності підстав. 

Тобто наразі у мене як прокурора відсутні законні підстави для оскарження цього рішення, оскільки стаття 49 Кримінального кодексу визначає, що звільнення від кримінальної відповідальності у разі вчинення злочину середньої тяжкості настає через 5 років. 

Тобто строки давності в інкримінованому йому злочині минули у 2019 році". 

Малашич додала, що потерпілого Владислава Іваненка у справі повідомили, що він може у цивільному провадженні вимагати компенсації завданої шкоди.

У січні 2018 року Київський райсуд Харкова визнав винним антимайданівця Гната Кромського, відомого як "Топаз", у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні авто.

Згодом його випустили на волю за так званим законом Савченко.

топаз кримінал суд

Знак гривні
Знак гривні