Китайський будівельний гігант із боргом $309 млрд перестав розраховуватися з кредиторами. Це може спричинити нову світову кризу

Найбільший страх інвесторів щодо боргової кризи, яка зараз охопила одного з найбільших забудовників Китаю, компанію Evergrande, полягає в тому, що вона може викликати ефект доміно й поширитися на цілий світ.

Про це пишуть аналітики фінансової компанії Goldman Sachs, – передає Yahoo News.

Аналітики називають це "ефектом забруднення", коли криза може "перелитися" в інші частини економіки. Понад те, ознаки цього вже помітні – щось подібне відбувалося під час великої фінансової кризи 2008 року, коли ліквідація Lehman Brothers, пов'язана з борговою та будівельною бульбашкою, спричинила падіння ринків по цілому світу.

Уже зараз гірше почали торгуватись акції Apple та Tesla, а також було розпродано 10% біткойна.

Що відбувається

Другий за величиною забудовник Китаю Evergrande на межі дефолту — компанія не може сплатити поточні виплати за боргами. Загальний обсяг заборгованості — майже 2 трлн юанів (близько $ 309 млрд).

Біля офісів компанії почалися протести "обманутих вкладників" у житло. Це спричиняє проблеми й серед інших забудовників – люди перестають довіряти їм і не хочуть вкладати гроші в незбудоване житло, а отже, у забудовників менше активів і ростуть борги.

Це в червні акції Evergrande впали на 12% після того, як будівельна група оголосила про скасування запланованих спеціальних дивідендів. Уже тоді інвестори почали обговорювати ймовірність того, що діяльність Evergrande може закінчитися дефолтом. І це буде початком цілої низки дефолтів на дуже проблемному ринку нерухомості Китаю.

І знову "бульбашка" будівництва, як і у 2008 році

Чому ринок проблемний? Та тому що китайська будівельна галузь в якийсь момент стала "річчю в собі". Гігантські компанії-девелопери брали кредити, будували цілі міста сучасних будинків, — але це житло ніхто не купував.

Ми про це теж писали:

Дійшло до того, що 15 багатоквартирних будинків у місті Куньмін, столиці провінції Юньнань, були знесені торік після того, як вісім років простояли порожніми.

Новітні міста-привиди у Китаї: ознака того, що бульбашка нерухомості скоро лусне?

Ще у 2017-му були опубліковані результати загальнонаціонального дослідження, проведеного того ж року Південно-Західним університетом фінансів та економіки Ченду. Вони показали, що приблизно 22% будинків в Китаї є незайнятими — це понад 50 млн порожніх квартир і будинків по всій країні.

898f28783df323a6d6cd7e895a28dc36.jpg

Відсоток незайнятого житла в різних країнах – інфографіка Statista за матеріалами Bloomberg

Використано бекграунд з сайту Ділова столиця

абзац будівництво криза Китай

Знак гривні
Знак гривні