Львівський форум видавців-2021 назвав найкращі, за своєю версією, книжки року

На 28-му Форумі видавців у Львові оголосили переможців у номінаціях на найкращі книжки року – BookForum Best Book Award 2021.

Церемонія нагородження відбулася 16 вересня в Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, – передає Новинарня.

За відзнаки змагалося понад 450 книжок від 106 видавництв.

Книжки оцінювали журі в чотирьох містах – Львові (голова журі Василь Кметь), Києві (голова Ярина Цимбал), Харкові (голова Ростислав Мельників) й Одесі (голова Галина Дольник).
До складу малого журі в Києві увійшов і головний редактор “Новинарні” Дмитро Лиховій.

Спершу місцеві журі визначили своїх лавреатів, а потім обрали головних переможців уже голосами голів під час форуму у Львові.

Переможці

Гран-прі

Євген Пшеничний “Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог”, видавництво “Коло” (Дрогобич) – за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне втілення.

Оригінальне видання накладом 0,3 тис. примірників розповідає про життя і творчість Ярослава Івановича Стешенка (1904-1939), бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера. У ньому вперше опубліковані його листи – їх близько 100 – до бібліолога Левка Биковського, книгознавця, директора бібліотеки Наукового товариства імені Шевченка у Львові Івана-Мар’яна Кревецького, українського бібліографа Володимира Дорошенка, історика, книгознавця Федора Ернста, колекціонера екслібрисів Бориса Чистякова.

Класична українська література

Леонід Чернов “Чудаки прикрашають світ”, видавництво “Темпора” – за перетворення наших двадцятих на літературний бренд і повернення наших двадцятих.

Сучасна українська література

Галина Крук “Хто завгодно, тільки не я”, видавництво “Віват” – за гармонію витонченого стилю, чуттєвість образів і авторське осмислення дійсності.

Іноземна література в українському перекладі 

Переклад зі староісландської Віталія Кривоноса “Старша Едда”, “Видавництво Жупанського” – за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики.

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці

Денис Казанський та Марина Воротинцева “Як Україна втрачала Донбас”, видавництво “Чорна гора” – за болючий і дієвий посібник для майбутніх поколінь.

Non-fiction

Мемуари Юрія Шевельова “Я — мене — мені…” у двох томах, видавець Олександр Савчук – за якісно доповнене нове видання спогадів видатного інтелектуала.

Література для дітей від 0 до 6

Олеся Мамчич “Овва як бува! Абетка із історії України”, видавництво “Портал” – за книжку-маячок, на яку орієнтуватимуться.

Література для дітей від 7 до 12 років

Ліна Максимук, Ірина Голодюк, Марина Старик, Наталія Соболевська, автори збірки “Козаки правлять країною”, видавництво Discursus – за успішний відхід від шаблонів та оригінальне подання історичного матеріалу.

Література для підлітків і Young Adult

Наталка Малетич “Леся. Мандрівний клубочок”, видавництво “Портал” – за сміливу інтерпретацію образу Лесі Українки.

Візуальна книга

Пйотр Лукашевич “Об’єднання Митців artes (1929-1935) та інші історії львівського модернізму” у перекладі та за редакції Андрія Боярова, Центр міської історії – за фундаментальне осмислення мистецтва феномену львівського модернізму.

Комікси та графічні романи

Переможці не визначені через малу кількість видань – учасників конкурсу.

Наукова література

Наталя Тихолоз “Петро Франко: Формула долі (Життєпис на тлі доби)” – за розкриття багаторівневої складної долі Петра Франка.

Нагорода фокусної теми фестивалю

Андрій Бондар “Ласощі для Медора”, “Видавництво Старого Лева” – за дар виявити не так оголені нерви, як найістотніші явні нурти нашої сучасності.

премія книги література Львів

Знак гривні
Знак гривні