Російська ботоферма працювала з України на зрив вакцинації

У місті Дніпро СБУ ліквідовала ботоферму, яка працювала на замовлення кураторів з РФ. Потужність «ферми» - більше 5 тисяч ботів.

Нещодавно подібну російську ботоферму викрили також і в Харкові

За задумом кураторів, масове поширення фейкової інформації серед українських інтернет-користувачів було спрямоване на дискредитацію української влади та зрив національної програми вакцинації, - йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

За матеріалами слідства, координатором й адміністратором виявленої ботоферми була мешканка Дніпра. Російські замовники забезпечили її всім необхідним телекомунікаційним обладнанням і програмним забезпеченням, його налаштування здійснювали дистанційно.

Жінка розмістила програмно-апаратний комплекс у спеціально орендованій для цього квартирі. За його допомогою адмініструвала понад 5 тисяч облікових записів в мережі «Фейсбук», які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовували фейкові персональні дані.

Від замовників вона регулярно отримувала інформаційні «вкиди», які потрібно було «розганяти» через соцмережі. Крім того, жінка мала активно створювати нові псевдо профілі.

Оплату за свої послуги адміністратор отримувала через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

У межах кримінального провадження слідчими СБУ проводиться досудове розслідування. Докази причетності окремих осіб до протиправної діяльності вилучено, зокрема комп’ютерне обладнання та сотні sim-карток мобільного оператора.

Заходи із викриття зловмисників проводилися Управлінням СБУ у Дніпропетровській області за кураторства Департаменту кібербезпеки СБУ під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури.

дніпро сбу пропаганда росія пандемія вакцинація кримінал коронавірус

Знак гривні
Знак гривні