Значна частина озброєнь і військової техніки, запланованих у ДОЗ, до ЗСУ не надійде — Сергій Рахманін

Скільки б у Міноборони не переконували про виконання державного оборонного замовлення (ДОЗ), ситуація у 2021 році гірша навіть за ту, що була у 2020-му. Про це заявив народний депутат фракції «Голос» Сергій Рахманін.

За його словами, цьогоріч бюджет на озброєння становить 22,4 млрд грн, і коли заступник міністра оборони каже про використання 17 млрд з цієї суми — це не зовсім правда.

«Коли Міністерство оборони переконує, що значна частина цих коштів використана, це не відповідає дійсності. У Міністерстві оборони, на жаль, під виконанням ДОЗу розуміють використання коштів, а не реальне постачання озброєнь, передбачене планом оборонних закупівель. Наприклад, Міноборони замовляє умовні 40 БТР і вони, приміром, в грудні мають надійти ЗСУ. Але наприкінці року приходять з міністерства і кажуть, вони не виконують ці замовлення.

Причини називають різні: ковід, хвороби серед підлеглих, невчасне фінансування, невиконання своїх зобов’язань підрядниками – і переносять виконання цього замовлення на пізніший термін. І уточнюють: «знаєте, БТР взагалі ми не отримаємо, давайте ми на ці гроші, щоб вони не згоріли, закупимо, наприклад, набої». Суми ніби закриваються, і Міноборони вважає це виконанням ДОЗ. А з моєї точки зору — це невиконання ДОЗ, тому що БТР не поставили», — пояснює депутат.

Крім того, за словами Сергія Рахманіна, угоди, які зараз укладають, суперечать чинному законодавству:

«Відповідно до закону про оборонні закупівлі, цього року всі закупівлі — і відкриті, і закриті — відбуваються за допомогою електронного реєстру, який мав запрацювати найпізніше у березні поточного року, але так і не запрацював досі. Це означає, що всі угоди, які зараз укладаються, йдуть всупереч закону лише на підставі постанови Кабміну, яка не може бути вищою за закон».

Але це не всі причини, з яких ЗСУ вчасно не отримають озброєння і техніку.

«Є декілька важливих моментів, про які дуже рідко говорять: ми два роки стикаємося з ситуацією, що дати, зазначені в ДОЗ, не збігаються з тими датами в контрактах, які укладає Міноборони з самими виробниками. Чому так? За два роки ми так і не отримали відповіді. Я називаю це саботажем і іншого слова для цього знайти не можу. Чому ДОЗ зривається і, на превеликий жаль, буде зриватись? Тому що відповідальність не настає», — констатує представник «Голосу».

критика бюджет зброя армія

Знак гривні
Знак гривні