Ексгенпрокурор обляпав пішоходів, проїжджаючи калюжу. Йому підпалили машину

Львівський суд оголосив вирок через п'ять років після інциденту. Дали умовно.

Личаківський районний суд Львова оголосив вирок двом львів’янам, звинуваченим у зумисному підпалі автомобіля колишнього генпрокурора України Олега Махніцького.

Обох визнали винними, але реальне ув'язнення замінили іспитовими термінами. Найцікавіше, що причиною підпалу стала необережна їзда самого Махніцького, який випадково обляпав водою з калюжі пішохода. Той запам'ятав номер автомобіля і вирішив помститися.

Прикметно, що про цей випадок, який стався ще у липні 2016 року, стало відомо лише з вироку Личаківського районного суду Львова, оголошеного 8 вересня 2021 року – раніше про підпал автомобіля Махніцького ні він сам, ні поліція не повідомляли.

Виявилось, що ввечері 3 липня 2016 року автомобіль BMW X5, який належить Олегу Махніцькому та його дружині Катерині, оббризкав водою з калюжі випадкового пішохода, який йшов вулицею Зеленою біля клубу «Пікассо». Той встиг запам'ятати марку і номери та вирішив простежити за автомобілем, який завернув у сусідню вулицю Грицая. Зрештою він знайшов BMW X5 на закритому паркінгу біля багатоповерхівки на вул. Олександра Олеся, 25д, де мешкає родина Махніцьких.

Наступного ж дня близько 04:00 ранку ображений пішохід, прихопивши свого знайомого і п’ятилітрову пластикову пляшку з бензином, вирішив «налякати» невідомого йому водія. Він переліз через огорожу паркінгу, розлив бензин на капот BMW X5 і підпалив його. Приятель палія тим часом стояв «на шухері». Після підпалу обоє втекли у розташований поруч парк «Погулянка».

Затримали їх уже за лічені хвилини, причому випадково. Як випливає зі свідчень у суді, над ранок поліційний патруль зауважив двох підозрілих чоловіків на вул. Шафарика, які, побачивши поліціянтів, почали втікати. Їх, звичайно ж, догнали та виявили в одного плями бензину на одязі. У той час патруль уже отримав по рації інформацію про підпал автомобіля на вул. Олеся, тож працівники поліції обґрунтовано припустили, що затримані можуть бути причетні до цього.

У суді, який виніс вирок лише через п'ять років після інциденту, обоє затриманих, які виявились уже раніше судимими, визнали свою вину. В результаті суддя Назар Стрепко призначив кожному п'ять і чотири роки ув'язнення відповідно, призначивши іспитовий термін у три роки ініціатору підпалу і 2,5 роки його приятелю.

У суді Олег Махніцький розповів, що про підпал дізнався з телефонного дзвінка завгоспа ОСББ. Вибігши на вулицю, він не зауважив відкритого полум'я, але було чути запах бензину, розлитого на капот, лобове скло та поблизу автомобіля.

Унаслідок підпалу були пошкоджені лише два колеса, збитки відшкодувала страхова компанія. Махніцький також сказав, що раніше ніколи не бачив паліїв.

51-річний Олег Махніцький є відомим львівським юристом та політиком. У 2012 році він був обраний до Верховної Ради від ВО «Свобода».

Найвищий щабель його політичної кар’єри – посада генерального прокурора України, яку він обіймав менш ніж чотири місяці одразу після перемоги Революції гідності – з 28 лютого до 18 червня 2014 року.

автомобілі конфлікт транспорт махніцький прокуратура суд

Знак гривні
Знак гривні