Обстріли на Донбасі ростуть у геометричній прогресії, такого не було з 2016

Обстріли на Донбасі ростуть у геометричній прогресії на тлі російсько-білоруських навчань і майбутніх виборів до Держдуми РФ.

Про це повідомив керівник української сторони Спільного центру з контролю і координації припинення вогню Олександр Апполонов у ефірі телеканалу Дім, – передає Ліга.

Він заявив, що недавні втрати ЗСУ, ймовірно, були найсерйознішими за останні п'ять років – 11 і 12 вересня в зоні проведення Операції об'єднаних сил загинуло четверо українських військовослужбовців. Ще 15 бійців ЗСУ отримали поранення. За ці дві доби бойовики здійснили 47 обстрілів.

За словами Апполонова, він перебуває в зоні ООС майже постійно з 2016 року, і за цей час таких втрат на фронті не було. Після домовленості про перемир'я в липні 2020-го, як стверджує військовослужбовець, до Нового року бойовики "більш-менш дотримувалися" режиму припинення вогню. Однак починаючи з цього року, а особливо з травня-червня, обстріли "ростуть у геометричній прогресії".

"На мою думку, це обумовлено початком активної фази стратегічних навчань Захід-2021, підготовкою до проведення виборів до Держдуми Росії із залученням цивільного населення (окупованих територій Донбасу, – ред.), яке отримало паспорти РФ", – сказав Апполонов.

Крім того, на думку керівника української сторони СЦКК, активізацію окупантів на Донбасі можна пояснити бажанням Росії "показати людству міць" своїх незаконних збройних формувань.

Апполонов повідомив, що українська сторона СЦКК передала 109 нот моніторинговій місії ОБСЄ за фактом порушень режиму припинення вогню окупантами 11 і 12 вересня.

Він також додав, що ЗСУ залишають за собою право застосовувати озброєння у відповідь на дії окупантів.

Що на тлі:

війна агресія окупація луганщина росія донеччина

Знак гривні
Знак гривні