Адаптація до нового клімату: обмеження, пристосування, страждання

Про це йдеться у статті New York Times, скорочений переказ якої наводимо нижче:

Колаж The New York Times; використано фотографії Nazar Abbas Photography, Michael H via Getty Images
Колаж The New York Times; використано фотографії Nazar Abbas Photography, Michael H via Getty Images

Як підсумувати літо 2021 року? Ймовірно, це було найхолодніше літо решти наших життів, і все одно воно було спекотнішим за середнє.

Науковці віддавна передбачають, що зміни клімату спричинять хвилі спеки, повені та шторми, які ставатимуть частішими та більш екстремальними. В останні роки цей зв'язок став значно яснішим. Але все це каже нам, що ми не підготовані до змін. Ми будували міста для клімату, якого більше не існує.

Мігруйте, пристосовуйтесь або страждайте

Ще 14 років тому експерт з енергетики та кліматології Гарварду Джон Голдрен писав про три варіанти для людства у зв'язку зі зміною клімату:

І ми робитимемо все з цього. Питання в тому, в яких пропорціях.

Що більше ми обмежимо зміни клімату, то менше доведеться пристосовуватись і страждати. Але майже всі країни відкладали обмеження своїх викидів так довго, що тепер глобальне потепління гарантоване щонайменше на три наступні десятиліття.

А це означає, що обмеження вже буде недостатньо. Воно й досі необхідне, але потрібно також і пристосовуватись. І готуватися страждати.

Наступні 30 років будуть більш екстремальними, ніж попередні: довші та частіші хвилі спеки, більше посух, більше епізодів катастрофічних повеней.

Конкретно щодо "пристосовуйтеся"

Межі пристосування

Так само як і здатність обмежити викиди вуглецевих газів є обмеженою, здатність до пристосування також.

Тому, на жаль, страждання в тих чи інших формах неминуче, робить висновок New York Times. І тепер, хоч що б ми робили, ми будемо розплачуватися, страждаючи від хвиль спеки чи від повеней, від регіонального браку їжі тощо.

Основними "слабкими ланками" будуть водна та харчова системи планети.

За потепління планети вже на 1.5 градуси близько мільярда людей відчують на собі частіші ЗАГРОЗЛИВІ для життя хвилі спеки (там, де йдеться не лише про незручність, а про загрозу життю).

Сотні мільйонів нових людей потерпатимуть від реального браку питної води.

І, як завжди, сильніше це вдарить по тих, кому вже й так погано: бідніші верстви бідніших країн.

Детальніше англійською

абзац місто клімат майбутнє суспільство екологія

Знак гривні
Знак гривні