У Чернігові судитимуть за напис «Зеля х**ло» (ВІДЕО)

Користувач Facebook Олександр Тарнавський повідомив, що 13 вересня суд у Чернігові розгляне справу за звинуваченням його у хуліганстві через напис на паркані.

У коментарі Буквам Тарнавський заявив, що про існування провадження стосовно нього він дізнався випадково.

«Чи у вівторок, чи в середу, випадково… Стояв на площі в центрі Чернігова, мене оточила купа поліції, муніципальна варта, як якогось небезпечного злочинця, запропонували пройти у відділок. Я, звісно, відмовився, на пропозицію кажу: “Або є законні підстави, якщо я затриманий і маю іти, або давайте на місці розбиратись, чи є якась справа”. І виявилось, що поліція відкрила на мене кримінальну справу по 296 статті [Кримінального кодексу України – ред.] – хуліганство, але суд її закрив, тобто я навіть цього не знав. Цю справу закрили, тому що не знайшли підстав для 296-ї, і відкрили 173-ю [Кодексу України про адміністративні правопорушення – ред.], це теж хуліганство, але вже адміністративне. Вішають мені 120 написів “Зєля х*йло”, які з’явились по місту Чернігову. І у постанові ці написи пояснюються як образа президента, тому вони 296-у й відкривали. Але я, по-перше, не бачу образи президента, тому що там написано “Зеля”, ну і “х*йло” там написано через зірочку, там навіть цього слова нема повністю».

Наразі в розкладі засідань Новозаводського районного суду м. Чернігова, опублікованому на вебпорталі Судової влади України, наявний запис про те, що 13 вересня об 11:00 відбудеться засідання, в якому суд розгляне притягнення до адміністративної  відповідальності Тарнавського Олександра Анатолійовича за скоєння дрібного хуліганства.

Зазначене правопорушення охоплюється нормами статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення та включає “нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян”.

Санкція статті 173 КУпАП передбачає накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Завтра в новозаводському суді, об 11:00 мене судитимуть за образу президента. Саме так чернігівські поліцейські...

Posted by Oleksandr Tarnavskyi on Sunday, September 12, 2021

На вебсайті Національної поліції України розміщене повідомлення під заголовком “Поліцейські Чернігова притягнули до відповідальності чоловіка за хуліганські дії”, у якому йдеться про те, що поліціянти склали адмінпротокол щодо жителя Чернігова, який написав на паркані нецензурні вислови.

Стверджується, що у поліції наявні докази причетності до скоєння правопорушення 28-річного місцевого мешканця, зокрема, відео, на якому чоловік сам визнає свою причетність до хуліганських дій. Схожа публікація також розміщена на сторінці ГУ НП у Чернігівській області у Facebook.

Поліцейські Чернігова притягнули до відповідальності чоловіка за хуліганські дії Сьогодні поліцейські Чернігівського районного управління поліції склали адміністративний протокол на мешканця Чернігова, який 13 серпня написав на паркані нецензурні вислови. 13 серпня на лінію «102» надійшло повідомлення про те, що на паркані в одному з мікрорайонів Чернігова з’явилися написи з нецензурними висловлюваннями. На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції. Поліцейські зібрали масив інформації, що доводить причетність до скоєння правопорушення 28-річного місцевого мешканця. Більше того, у поліції є відео, на якому чоловік сам визнає свою причетність до хуліганських дій. Поліція склала на нього адміністративний протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство). Для прийняття рішення адміністративні матеріали будуть направлені до суду.

Posted by Поліція Чернігівської області on Monday, September 6, 2021

Згідно з нормами статті 221 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розгляд справ, зокрема, щодо притягнення до відповідальності за статтею 173 КУпАП (Дрібне хуліганство), віднесено до повноважень районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, отже заява поліції про притягнення чоловіка до відповідальності наразі є передчасною.

Крім того, #Букви звернулися до Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області із запитом щодо того, чи дійсно було розпочате кримінальне провадження за статтею 296 Кримінального кодексу України щодо написів “Зеля х*уйло” в Чернігові, та який його поточний статус.

Слід зазначити, що раніше в Україні уже були випадки притягнення до відповідальності за образу президента. Так, у 2011 році за графіті з зображенням голови тодішнього президента Віктора Януковича з червоною точкою на лобі тоді ще міліція розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення хуліганських дій. У 2013 році за аналогічним звинуваченням було засуджено до різних строків позбавлення волі (від 1 до 2 років) трьох осіб. Повідомлялось, що принаймні один із них зазнав катувань, після чого місяць не міг пересуватись.

Також під час президентських дебатів між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським, які відбувалися на НСК “Олімпійський” у 2019 році, актор “95 кварталу” Євген Кошовий був одягнутий в худі з написом “POHUY” на декоративній стрічці.

зеленський чернігів поліція

Знак гривні
Знак гривні