Російські інформаційно-психологічні операції проти українських морпіхів. Уроки для нас

З 10 вересня РФ розпочинає активну фазу масштабних військових маневрів “Захід-2021”, які мають наступальний характер. Насамперед їх наступальні властивості розгортаються також і в інформаційному просторі. Спалахи інформаційно-психологічних операцій (ІПсО) з боку російських фахівців, що забезпечують ці маневри, можна помітити на конкретних прикладах. В цій публікації волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm викривають початковий етап однієї з таких операцій, зосереджених локально на Кримському напрямку.

Розбирався InformNapalm.

Маневри на південному напрямку і розгортання інформаційних операцій РФ

Для асиметричної протидії намірам РФ “пограти м’язами” на південних кордонах України та для стримування агресора від спокуси зазіхнути на Херсонську область і “пробити коридор” з окупованого Криму, Україна також проводить свої військові навчання та посилює готовність військ.

З 9 по 30 вересня планується переміщення військової техніки та особового складу до випробувального полігону “Ягорлик”, що знаходиться в Скадовському районі. Там проходитимуть військові навчання з бойовою стрільбою“, – повідомила 6 вересня на своїй сторінці у Facebook Херсонська обласна державна адміністрація.

6 вересня новини про заплановані на полігоні “Ягорлик” маневри розійшлися по українських ЗМІ й вже на наступний день волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в ході моніторингу російських соцмереж та телеграм-каналів зафіксували початок розгортання інформаційної спецоперації РФ.

Початок розгортання

Ймовірно, російські фахівці інформаційно-психологічних операцій були націлені на дискредитацію українських навчань на заданому критичному напрямку та почали закидати різними каналами інформацію, нібито українські навчання “опинилися під загрозою зриву через спалах пневмонії в 36-й бригаді морської піхоти”.

Паралельно схожі короткі тексти з незначними змінами вийшли на російських блогових майданчиках, на яких також стали додавати, що спалах захворювань пов’язаний нібито із COVID-19, попри те що всі військовослужбовці пройшли вакцинацію.

Тобто, крім дезінформації про зрив навчань, пропагандисти додали також наратив про те, що нібито вакцинація, яка активно проводилась у Збройних силах України, не дієва. Для уявного балансу та переконання читачів також додавались акценти, що командування ніяк не коментує ситуацію та “намагається приховати ці факти”.  Апелювання до “теорії змови” та антивакцинаторські наративи – шаблонний та типовий прийом російської пропаганди.

Приблизний початок розгортання інформаційної операції припав на 16:30 – 17:30 7 вересня 2021 року і відбувався за доволі тривіальною схемою, якою користується російська пропаганда: спершу дезінформація поширюється в маловідомих російських блогах і поступово підхоплюється телеграм-каналами мілітарної тематики, афільованими з російськими спецслужбами. О 17:00 стаття також вийшла на сайті російської пропаганди “Русская весна” (архів).

Багаторічні спостереження демонструють, що після описаного типового початкового етапу розгортання через певний час дезу підхоплюють спершу другорядні російські ЗМІ та видання, а далі вона може набирати поширення і в кульмінації розвитку операції може підхоплюватись провідними російськими ЗМІ, або використовуватись як наративи та вкиди, які роблять спеціальні експерти на російських ток-шоу. Та про все по порядку.

Виявлення початкового етапу і запит на уточнення даних

В ході моніторингу російських соцмереж та телеграм-каналів вже о 17:17 волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm виявили цю підозрілу інформацію, яка, на думку аналітиків команди, мала ознаки маніпуляції та фейку. Вони надіслали свої запити з метою уточнити дані, щоб зрозуміти, яка частка дезінформації міститься у вказаних повідомленнях.

Перший запит на уточнення надіслали у згадану в повідомленнях 36-ту окрему бригаду морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського. Додали скріншоти з дописами, пояснили, що є підозра розгортання інформаційно-психологічної операції росіян. Для її оперативної локалізації попросили надати дані про стан захворюваності, та уточнити, чи відповідає хоча б частково дійсності якась частина критичної інформації.

Поки чекали на відповідь від 36-ї бригади, надіслали також запит та проінформували щодо ознак розгортання російської інформаційної операції й Ганну Маляр, яка  очолює напрям стратегічних комунікацій та інформаційної політики МО України.

Також по волонтерських каналах передали інформацію про ознаки розгортання спецоперації й аналітикам “Повернись живим” з проханням донести її до відповідальних осіб. Бо якщо інформація, яка поширювалась в російських каналах (як ми підозрювали за всіма ознаками) була фейком та чорною пропагандою, то її можна загасити офіційним спростуванням на початковому етапі її поширення. А якщо інформація є витоком або частковим витоком, то цей факт потрібно взяти до уваги для локалізації агентів ворога. В будь-якому випадку, враховуючи й час, поширення інформації нібито про можливий зрив українських навчань і фокус уваги росіян до південного району в контексті початку російських маневрів “Захід-2021”, інформацію потрібно було врахувати.

Крім зазначених каналів, передали інформацію про ознаки початку російської інформаційної операції також в Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури й інформаційної політики.

Всі ці комунікації та листування з підрозділами та посадовцями зайняли не більше 30 хв. Хтось відповідав на запити швидко, як, наприклад, аналітики “Повернись живим”, хтось повільніше. Але загалом досить швидко вдалося отримати відповіді.

Станом на 19:00 надійшла перша відповідь від 36-ї бригади морської піхоти:

“Особовий склад живий та здоровий, готовий виконувати свої завдання, тому дивно читати про тяжкі форми пневмонії та критичність захворювань. Подана інформація на вказаних сайтах не відповідає дійсності, скоріш за все, це маніпуляції ворога”.

В 19:03 також отримали відповідь від Ганни Маляр:

“Це вороже ІПсО. Ми на завтра відпрацюємо, скину вам посилання. Нічого не зривається (навчання – прим. ред.), все за планом”

Таким чином, волонтери InformNapalm (з української редакції) з відчуттям виконаного громадянського обов’язку відклали подальший моніторинг на наступний день, сподіваючись, що далі вже офіційні державні структури локалізують ворожий інформаційний вплив.

Подальше розгортання російської ІПсО

Публікація була розміщена о 19:44 7 вересня на популярній російській новинній медіаплатформі Fishki.net (займає 65-е місце за відвідуваністю в Росії).
Для посилення текстової частини фейку в дезінформацію додали 1 фото, що підкреслено в заголовку і ніяк не позначено, що воно ілюстративне. На фото зображені українські військові у медичних масках, медичні автомобілі та президент України Володимир Зеленський. Це нібито має проілюструвати весь драматизм та масштаб “захворюваності серед морпіхів”. Насправді ця фотографія взагалі не стосується поданої новини, це фото з новин квітня 2020 року про те, що Володимир Зеленський оглянув нове військове містечко 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади на Закарпатті.

Цікаво, що автор допису на платформі Fishki.net, який підписаний як “Юля”, містить типовий малоінформативний акаунт, зареєстрований 1 рік тому. За профілем закріплено 47 публікацій, що схожі на складові проведення ІПсО проти України, Литви, Латвії та США. Оцінити спрямованість цих матеріалів можна по скріншоту із заголовками:

Продовження російської інформаційної операції

До вечора 8 вересня ми не побачили жодних додаткових реакцій, публікацій спростувань на офіційних сторінках, які б могли загасити фейкові дані, поширені на початковому етапі російської інформаційної операції, яка почалась з 7 вересня. Натомість російська дезінформація продовжувала ширитись вже на сайтах, набираючи обертів. Вийшло вже чимало публікацій з такими заголовками:

Це повністю підтверджувало припущення, що помічені фейки та дезінформація є складовою частиною більш широкої інформаційно-психологічної операції, яка продовжує своє розгортання.

У волонтерів InformNapalm немає жодних програмних засобів, щоб підрахувати точне охоплення та кількість повідомлень, які щогодини виходять по цій темі. Але й за певними ключовими словами у запитах через пошуковики видно, що дезінформація росіян, поширена за вказаними наративами, активно набирає обертів, тож неважко оцінити, що вона може й далі посилюватись.

Навіть успішні українські навчання без належного інформаційного супроводу можуть зазнати дискредитації з боку ворожої пропагандистської машини, яка не спиняється ні на мить, продукуючи фейки, сіючи сумніви, зневіру і страх в обраних цільових аудиторіях.

Висновки

Цей приклад засвідчує важливість покращення комунікації між волонтерами та посадовими особами для оперативного реагування на російські інформаційно-психологічні операції ще на етапі їх розгортання. Прес-служби та державні органи, відповідальні за контрпропаганду і боротьбу з ІПсО ворога, наразі не готові самостійно виявляти, відстежувати та швидко реагувати на атаки. Приймати відповідну допомогу від волонтерів їм, очевидно, заважають негнучкі механізми ухвалення рішень в рамках службової субординації, брак довіри та розуміння можливостей волонтерського середовища. В результаті втрачається дорогоцінний час, марнується наявний потенціал. Швидкість реакції має значення для успішної локалізації та знешкодження впливу. Спростовувати фейки постфактум, коли вони вже набрали певної потужності та масовості поширення, не так ефективно, як гасити їх на початковому етапі розгортання. Успішним прикладом у цій сфері може слугувати комунікація та дії на упередження литовських прикордонників, які в серпні 2021 року зірвали декілька інформаційно-психологічних операцій на кордоні Литви та Республіки Білорусь.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm має значний досвід у виявленні та протидії російським інформаційно-психологічним операціям і готова надавати допомогу державним організаціям, інформувати їх на своєму рівні про виявлені ознаки російського впливу. Так само, переконані, готові вчиняти й наші колеги з громадського сектора. Для налагодження ефективної співпраці необхідно створити офіційний (або ж просто діючий) канал комунікації 24/7 між профільними недержавними організаціями, громадським сектором та посадовими особами з повноваженнями оперативно видавати публічну реакцію від органів державної влади. Тому потрібно налагоджувати комунікацію та обмінюватися досвідом. Завчасно проговорювати можливі кризові ситуації та способи реагування на них. Напрацьовувати алгоритми, які дозволять швидко реагувати на типові інформаційно-психологічні впливи агресора.

пропаганда росія дезінформація аналітика

Знак гривні
Знак гривні