Байдена місяць тому попереджали про наближення катастрофи в Афганістані

Місяць тому група американських дипломатів надіслала секретну доповідну записку державному секретареві Ентоні Блінкену з попередженням про потребу вжиття термінових заходів для запобігання катастрофи в Афганістані.

Люди чекають на літак будь-куди між КПП американців і "Талібану". Фото Соні Саркар, якій вдалося вилетіти
Люди чекають на літак будь-куди між КПП американців і "Талібану". Фото Соні Саркар, якій вдалося вилетіти

Як передає Укрінформ, про це в четвер повідомив CNN.

Дипломати виклали своє бачення, як має діяти Держдеп, щоб швидко оформити документи для афганців, котрі співпрацювали зі США, й вивезти їх із країни.

Вони надіслали матеріали у вигляді «доповідної про незгоду», оскільки попередні попередження й рекомендації, які вони надавали, Держдеп ігнорував, вважаючи їх надміру «панічними».

У секретній доповідній, підписаній більш як десятьма дипломатами, надавалися рекомендації, зокрема, щодо програми біометричної реєстрації афганців, котрі претендують на отримання спеціальних імміграційних віз або статусу біженців ще до початку евакуації, щоб не втрачати часу, оскільки, на їхню думку, крах афганського уряду після виведення військ США був неминучий.

Держдепартамент відреагував на доповідну протягом кількох днів, проте врахував не всі рекомендації.

Це, за даними медіаресурсу, очевидно, може стати предметом розгляду законодавців. Головний республіканець у Комітеті в закордонних справах Палати представників Майкл Маккол уже зажадав звіту дипломатичного відомства щодо доповідної.

У відповіді на запит CNN речник Держдепу Нед Прайс відмовився коментувати зміст доповідної, але сказав, що «держсекретар враховує кожну незгоду, розглядає її та уточнює кожну відповідь».

«Він ясно дав зрозуміти, що вітає і заохочує використання «каналу незгодних» і прагне до його активізації, – зазначив Прайс. – Що не менш важливо, ми враховуємо конструктивні та продумані ідеї цього каналу в нашій політиці та плануванні».

абзац афганістан байден

Знак гривні
Знак гривні