Таліби оголосили «емірат», афганці протестують – ймовірно, є загиблі. В аеропорту теж (ФОТО, ВІДЕО)

Угруповання «Талібан» оголосило на 102 річницю незалежності Афганістану від Британської імперії про створення «Ісламського Емірату Афганістан».

Про це повідомляє речник угруповання Забіхулла Муджахід, – передає Громадське.

Він також зазначив, що «Ісламський Емірат» хоче мати дипломатичні та торгові відносини з усіма країнами, а також заперечив, що таліби нібито не хочуть співпрацювати з жодною країною.

Аеропорт

В аеропорту Кабула, за даними джерел SCMP, під час спроб вилетіти з країни загинули кілька людей. Деякі мають візи за кордон, але не можуть потрапити на літаки.

fb9edcf6-00da-11ec-83d9-2f907cc4e7e5_image_hires_194815.webp

Тисячі афганців "запаковані" між КПП талібану та охороною США навколо головного аеропорту Кабула. Ще більше штурмують усі можливі посольства через чутки, ніби візи легко отримати – й вони дозволять дістатися бодай до цього аеропорту.

За непідтвердженими даними, кілька людей загинули в штовханині на цій "неофіційно нічийній" землі між КПП Талібану й американських сил.

dfac5792-0028-11ec-83d9-2f907cc4e7e5_1320x770_011552.webp

Люди на "нічийній" території в надії потрапити на літак будь-куди. Фото: Соня Саркар

Протести

19 серпня афганці з різних міст вийшли на акції протесту на честь Дня незалежності Афганістану. Зокрема, в Кабулі на протесті натовп чоловіків і жінок розмахував національним прапором чорно-червоно-зеленого кольору та вигукував: «Наш прапор, наша ідентичність».

Свідок повідомив про постріли поблизу місця протесту — як пише Reuters, імовірно, вони були попереджувальними. В Асадабаді повідомляють про обстріл протестувальників. За словами свідків, декілька людей загинули, однак невідомо, чи це сталося внаслідок обстрілу, чи знову ж тисняви.

Що відбувається в Афганістані?

З травня 2021 року в Афганістані тривають активні воєнні дії. Вони почалися після оголошення США про виведення військ з Афганістану, де ті перебували понад 20 років: спершу — для стримування «Талібану» й боротьби з терористами, які здійснили напади на США, потім — для зміцнення безпеки країни.

абзац афганістан протести

Знак гривні
Знак гривні