Подвійна вигода: взяти участь у боротьбі з найбільшою загрозою для людства, і можливо, отримати гроші від Маска

Хто запропонує найкраще рішення боротьби з вуглецем? Нагадаємо, у квітні цього року стартував конкурс від фонду Ілона Маска на розробку найкращих рішень із виведення CO2 з атмосфери. У червні фонд остаточно зафіксував правила змагань. Перший дедлайн на подачу заявок у жовтні. Розмір призів – мільйони доларів.

Фонд Ілона Маска виділив 100 мільйонів доларів США на боротьбу з кліматичною катастрофою. Конкурс XPRIZE для виведення вуглецю з атмосфери покликаний розв'язати ключову задачу: починаючи з 2050 року людству щорічно потрібно буде виводити 10 мільярдів тонн CO2 на рік, щоб не допустити збільшення температури. В іншому випадку, до 2100 року вона може збільшитися у середньому на 6 градусів Цельсія, що спричинить масову загибель більшості живих видів, які зараз населяють планету (імовірно, що включно з людьми).

Конкурс триватиме чотири роки. Запрошуються окремі учасники або команди з усього світу. Потрібні будь-які рішення, що виводитимуть вуглець з океану або атмосфери, та надійно зв'язувати його для довгого зберігання. Для того, щоб виграти головний приз, учасники мусять продемонструвати робоче рішення, що виводитиме хоча б 1000 тонн на рік, змоделювати вартість рішення на масштабі одного мільйону тонн на рік, і вказати шлях, як це зробити для мільярда.

Рішення може бути будь-якого типу, з використанням біологічних, інженерних або інших, змішаних підходів.

Як будуть розподілені призи:
Після першого року змагань судді розглянуть усі заявки та визначать 15 учасників, що отримають проміжні призи в 1 млн доларів кожен. Вони можуть бути використані на створення фінального методу.

Після чотирьох років команда або учасник-переможець отримає $50 млн у вигляді Гран-прі. Ще $30 млн будуть розподілені між трьома фіналістами. Також у кінці 2021 року журі виділить $5 млн для студентських команд-учасниць.

Крайній термін подачі заявки для студентів: 1 жовтня 2021 року

Крайній термін реєстрації на проміжний конкурс: 1 грудня 2021 року

Крайній термін реєстрації на основний конкурс: 1 грудня 2023 року

Усі команди зберігатимуть авторські права на рішення, які вони пропонують. Докладно про правила змагання (pdf).

Сайт конкурсу

потепління катастрофа клімат маск конкурс

Знак гривні
Знак гривні