Рештки забутих предків. Вчені знайшли скам'янілі залишки найдавніших тварин на планеті Земля

Бліді, хробакоподібні трубочки, виявлені у товщі рифової породи віком 890 мільйонів років, можуть виявитися рештками древніх морських губок. Якщо ця гіпотеза геологині Елізабет Тернер, опублікована в журналі Nature, підтвердиться, то час виникнення водних багатоклітинних тварин буде відтерміновано на 350 мільйонів років. А ще це означатиме, що губки на Землі виникли в умовах, які до цього вважалися абсолютно непридатними для тваринного життя.

губки 1.jpg

Так могли виглядати прадавні тварини-губки

У ранній історії Землі океанські води мали обмаль кисню – тварини не могли б існувати в таких умовах. І лише під час так званої неопротерозойської кисневої події (або кисневої катастрофи), яка тривала 800–540 мільйонів років тому, ціанобактерії, розмножившись, підняли рівень кисню в атмосфері до 10–50% від нинішнього рівня (що спричинило масове вимирання анаеробних мікроорганізмів, але це інша історія). Це зрештою і призвело до появи перших тварин приблизно 550 мільйонів років тому – принаймні, так вважає традиційна наука.

губки.jpg

Мікроскопічне зображення виявлених у породі решток

Утім, трубочки, які Тернер виявила в створеному рештками ціанобактерій рифовому масиві у канадських горах Маккензі, можуть стати доказом набагато радішого походження тварин. Вони значно складніші структурно, ніж будь-які утворення з ціанобактерій. І нагадують інші губки пізнішого походження, які теж були виявлені в товщі породи. Ймовірно, що знайдені Тернер губки виникли значно раніше, ніж інші тварини. Вони існували у своєрідних «кисневих оазах» на краю колоній ціанобактерій, не змагаючись із ними за простір. Для підтвердження цієї гіпотези потрібно знайти аналогічні «трубчаті» рештки у породах такого ж віку та генези й довести, що це справді губки. А можливо, вдасться виявити рештки й інших найпростіших тварин.

біологія

Знак гривні
Знак гривні