Росія готує газову «маленьку переможну війну» з ЄС перед початком опалювального сезону

Газпром уже чотири місяці не контрактує додаткових обсягів постачання газу до ЄС. Це стосується передусім транспортування через українську ГТС, але не тільки. Таким чином вони створюють дефіцит газу. Про одну із можливих причин дізнайтеся нижче:

Як відомо, федеральний уряд Німеччини пообіцяв США у декларації про «Північний потік-2», що РФ отримає санкції, якщо використає «газ як зброю». Однак саме це відбувається просто зараз, останніми місяцями, проте ані Німеччина, ані ЄС, схоже, не збираються на це реагувати.

Запаси газу, що зберігаються в Німеччині (та в інших країнах ЄС), суттєво зменшуються (50% об'єму сховищ проти 80% в той самий час у 2020 році), при цьому Газпром не використовує наявні транспортні потужності для додаткового постачання газу через Україну (навіть тоді, коли цього літа зупинив на ремонтні роботи прокачування газу через «Північний потік-1»). Понад те, стало відомо, що Росія нещодавно призупинила продаж газу п'ятьом з семи турецьких імпортерів (частина цього газу також мала йти до ЄС через південноєвропейські країни).

Ця криза з постачанням газу до ЄС уже призвела до різкого зменшення запасів та до збільшення ціни на російський газ, який сьогодні втричі дорожчий, ніж на початку 2020 року (станом на 30 липня 2021-го – понад 500 доларів США за 1000 м3).

Однак, найімовірніше, це лише підготовка до наступного кроку Кремля, який через політику уряду Німеччини зробив цю країну (а разом і ЄС) майже повністю залежною у питанні газу від Росії.

Наступний крок буде зроблено перед початком опалювального сезону, коли «Північний потік-2» повністю побудують, але не введуть в експлуатацію через енергетичні директиви ЄС.

Саме тоді відбудеться шантаж – не виключено, що Кремль поставить Європу перед вибором: або затвердити трубопровід як є, або залишитися із дефіцитом газу (який створюється зараз) усі холодні місяці наступної зими.

Для цього потрібен ще один крок: транспорт газу через український газогін необхідно обмежити. Цього можна досягнути багатьма способами, наприклад фейковим ремонтом на своєму боці.

Отже, просто зараз у нас на очах розгортається війна за контроль над енергетикою ЄС, яку Росія має всі шанси виграти насамперед за сприяння Німеччини. Звісно, всі гарні декларації ФРН щодо України про збереження транспортування і важливість безпеки залишаться лише на папері. Хіба що збільшать незначним чином «рівень стурбованості» старших учасників ЄС стосовно поведінки Росії, однак не настільки, щоб зупинити спільний з Кремлем газовий бізнес.

Оновлено, 04 серпня 2021 року: Російський газовий монополіст Газпром 3 серпня фактично зупинив закачування газу в підземні сховища Європи.

Оновлено, 06 серпня 2021 року: У Ямало-Ненецькому окрузі Російської Федерації на території одного з підприємств газового монополіста “Газпром” відбувся потужний вибух. Через інцидент під загрозою видобуток газу в регіоні, також різко впала кількість газу, яке йде в Європу. “Видається мені, що усе це справи рукотворні і мають одне на меті – перемкнути Європу на газ із арктичних родовищ Ямалу через ПП1 та ПП2, “Турецький потік”. Мовляв, стара інфраструктура Західного Сибіру вже вичерпала свій ресурс як і маршрут через Україну. А в Європі мають припинити вставляти палиці в колеса новим путінським проєктам, бо буде холодно взимку – вважає президент українського Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар.

війна Північний потік 2 росія німеччина газ

Знак гривні
Знак гривні