«Війна змінилася»: головна медична установа США зробила закриту доповідь про небезпеки штаму "Дельта"

Копію доповіді від 29 липня змогли отримати NYT та WaPo: "Дельта" більш небезпечний, значно швидше поширюється, вакциновані люди (які ним все ж таки заразилися) можуть бути розносниками інфекції так само як і невакциновані.

Рекомендації стандартні й перевірені: поки немає поголовної вакцинації (бажано 3-ю дозою), всім (навіть вакцинованим) слід обмежувати контакти та весь час носити маски.

Вакцини запобігають ~90% важких перебігів хвороби навіть у випадку "Дельти", але можуть бути менш ефективними для запобігання інфекції або її поширенню. Тож буде більше випадків захворювань та поширення навіть серед вакцинованих.

CDC (головна медична установа США) визначає стратегію відповіді на новий штам, який так само заразний, як вітрянка. Серед іншого, вони наголошують на необхідності дотримання немедичних заходів, таких як носіння масок і обмеження контактів, особливо для груп ризику, щонайменше до повної вакцинації. Водночас є попередні дані, що третя доза мРНК вакцин дає суттєве підвищення захисту від нового штаму (Ізраїль вже почав вакцинувати третьою дозою).

covid-19 коронавірус дельта

Знак гривні
Знак гривні