Гепатит: як не захворіти, як лікуватися, де брати ліки

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. Його мета – покращити розуміння про це захворювання печінки запального характеру, яке спричиняє її тяжке ураження. З цією метою ТЕКСТИ проконсультувалися з Центром громадського здоров’я МОЗ України щодо найбільш важливих питань, пов’язаних із ризиком інфікування гепатитами та способами їхнього лікування.

hepatitis-A-infecting-liver-image-750x500.jpg

Що таке гепатит?

Є п’ять основних типів вірусного гепатиту A, B, C, D та E. Гепатит B і C – два основні типи – є причиною 96% всіх випадків смерті від цієї хвороби. Близько 325 мільйонів людей у ​​світі живуть із хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C.

Що таке гепатит B?

Гепатит B — це хвороба печінки, яку викликає вірус гепатиту B (ВГВ). Невеликий відсоток інфікованих не можуть позбутися від цього вірусу і стають хронічно хворими. Ці особи піддаються вищому ризику смерті від цирозу та раку печінки.

За оцінками ВООЗ, у світі живе близько 257 мільйонів людей з ВГВ. В Україні, за оцінками експертів, ВГВ інфікована 559 341 особа, станом на 01.01.2021 року під медичним наглядом перебуває 18 433 осіб, 3,3%.

Як передається гепатит B?

- при народженні від матері до дитини

- незахищені статеві контакти

- небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов'язані з контактом із кров'ю (татуювання, пірсинг тощо)

- використання нестерильного ін'єкційного інструментарію при вживанні наркотиків

Гепатит B є небезпечним і для працівників охорони здоров'я, які можуть мати травми від уколів голками при догляді за пацієнтами, інфікованими ВГВ.

Найкращий та найбільш ефективний спосіб запобігти інфікуванню ВГВ – це вакцинація.

Яким чином гепатит B НЕ передається?

Вірус гепатиту B не передається через столове приладдя, при годуванні груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, використання громадських басейнів або аналогічних об'єктів.

Що таке гепатит C?

Гепатит C – інфекційне захворювання, яке може уражати як печінку, так і інші внутрішні органи та тканини (зокрема, кістковий мозок, щитоподібну залозу тощо).

За оцінками ВООЗ та національних експертів, близько 5% українців інфіковані гепатитом C (приблизно 2 млн осіб), проте значна кількість хворих не знає про свій діагноз. Станом на 01.01.2020 під медичним спостереженням офіційно перебуває 90 000 людей.

Як поширюється гепатит C?

Вірус гепатиту C (ВГС) здебільшого передається при контакті з інфікованою кров'ю чи біологічними рідинами інфікованої людини. Найпоширеніші шляхи передачі:

- небезпечні медичні та інші маніпуляції, пов'язані з контактом з кров'ю (татуювання, пірсинг тощо)

- використання нестерилізованих побутових та професійних інструментів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо)

- використання нестерильного ін'єкційного інструментарію при вживанні наркотиків

- при переливанні крові та її компонентів.

Можлива також передача інфекції під час незахищеного статевого контакту, але це відбувається набагато рідше. Крім того, гепатит C може передаватися від матері до дитини.

А як гепатит C НЕ передається?

Гепатит C не передається через грудне молоко, харчові продукти або воду, при побутових контактах, наприклад обіймах, поцілунках і споживанні продуктів та напоїв спільно з інфікованою особою.

Як можна захистити себе?

Від гепатиту B – за допомогою вакцинації, що формує імунітет в середньому на 20–30 років, а іноді – на все життя.

Вакцини проти гепатиту C не існує, тому профілактика інфекції гепатиту C залежить від безпечних медичних та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю. За даними ВООЗ, за допомогою противірусних препаратів можливо вилікувати понад 95% людей з інфекцією гепатиту C.

Як перевіритися на гепатит C?

Якщо ви належите до однієї з перелічених груп ризику, зверніться до вашого сімейного лікаря для призначення обстеження або ж здайте аналізи самостійно в одній з лабораторій.

Якщо результати додаткового обстеження підтвердили наявність ВГС, зверніться до лікаря, який запропонує пройти обстеження для оцінки стану вашої печінки та визначить потребу термінового лікування.

Зверніть увагу, що деякі люди не мають жодних симптомів хвороби впродовж багатьох років, тоді як інші можуть відчувати підвищену втомлюваність, пітливість (особливо вночі), ломоту та болі, втрату апетиту і концентрації уваги. Проте відсутність симптомів не означає, що хворобу не треба лікувати.

Ви можете звернутись до лікаря та претендувати на отримання безплатного лікування, що централізовано закуповується за кошти Державного бюджету. Можна придбати препарати в аптеці за власні кошти за рецептом лікаря. Не купуйте ліки проти ВГС через мережу Інтернет та у дилерів, оскільки якість таких препаратів є невідомою і може нашкодити вам.

Чи є ризик заразити близьких гепатитом C?

Вірус гепатиту C не передається через повсякденну діяльність, як-от спільне використання посуду, обійми та поцілунки, але слід дотримуватися певних правил, щоб не інфікувати інших:

- не використовувати спільно такі предмети побуту, як зубні щітки або бритви;

- очищувати будь-які плями крові слабким розчином хлорки;

- не використовувати спільно будь-яке приладдя для вживання ліків (наприклад, трубки, голки та шприци, воду тощо).

Які є ліки проти гепатиту C?

Ефективне лікування існує. В Україні зараз доступне безплатне лікування вірусних гепатитів препаратами, придбаними за кошти державного бюджету. Їх закуповують щорічно відповідно до потреб, визначених регіонами. Окрім того, лікування вірусних гепатитів серед груп підвищеного ризику регулярно підтримується міжнародними партнерами та українськими фундаціями.

З 2019 року Україна взяла на себе зобов’язання до 2030-го вилікувати 90% пацієнтів із вірусним гепатитом C та охопити лікуванням від вірусного гепатиту B 40% тих, хто потребує лікування.

Як не дивно, позитивно на доступ до лікування вірусних гепатитів вплинув COVID-19. До 2020 року в більшості регіонів було визначено лише один-два заклади охорони здоров’я вторинної або третинної ланки, до якого розподілялись ліки й в яких безпосередньо здійснювалось лікування пацієнтів із вірусними гепатитами. У зв’язку із завантаженням цих лікарень пацієнтами з COVID-19, МОЗ дозволило децентралізувати надання послуг і значно розширити кількість лікувальних закладів, які прийматимуть і лікуватимуть пацієнтів із вірусними гепатитами.

Попри те, нині спостерігається тенденція зменшення звернень пацієнтів, які хочуть лікуватися. Люди часто навіть не підозрюють про наявність у себе гепатиту і передають хворобу іншим.

Задля розв'язання цієї проблеми організацією Texty.org.ua спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» реалізується проєкт «Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС та ВГВ для дорослих та дітей». Проєкт пропонує візуалізацію на основі наборів відкритих даних щодо наявності в тому чи іншому закладі охорони здоров’я залишків препаратів для лікування вірусних гепатитів, оприлюднених на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Дані кожної лікарні оновлюються щомісячно.

медицина гепатит

Знак гривні
Знак гривні