Головнокомандувач Збройних сил України йде з посади. У Зеленського кажуть – через конфлікт із Міністерством оборони

Прессекретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров повідомив на брифінгу, що головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак звільнений з посади. І уточнив, що це рішення президента.

хомчак.jpg

Володимир Зеленський не сумнівається у патріотизмі, вірності присязі, фаховості Хомчака, але президент хоче бачити синергію між Міноборони та ЗСУ. Так ось, синергії, на жаль, не бачимо. Бачимо, навпаки, конфлікти.

"Президент вдячний Русланові Хомчаку за службу, але на місце головнокомандувача призначений Валерій Залужний, командувач оперативного командування "Північ".

Хомчак, відповідно, переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО, а з тієї посади, відповідно, йде чинний перший заступник Михайло Коваль".

Нагадаємо, у головнокомандувача Хомчака був відкритий конфлікт з міністром оборони України Андрієм Тараном, який тривав понад рік. Вони не спілкувалися і не віталися. Ба більше, Хомчак і три його генерали подали на Тарана в суд, щоб оскаржити його накази. Це, зокрема, розпорядження Тарана про службову перевірку фактів використання військово-транспортної авіації для комерційних рейсів. У Хомчака стверджували, що зароблені в такий спосіб гроші йшли на пальне та ремонт літаків. За підсумками розслідування підлеглі Хомчака отримали від міністра Тарана сувору догану.

Володимир Зеленський знав про цю ситуацію і навіть намагався мирити Хомчака з Тараном. Утім, спроба залагодити конфлікт виявилася безрезультатною. А от наслідки гризні у керівництві збройними силами дуже навіть відчутні: через боротьбу за повноваження та контроль грошових потоків було зірване фінансування стратегічно важливих оборонних питань.

армія

Знак гривні
Знак гривні