Як оновити й заново озеленити «Квіти України», замість нищити (ФОТО)

Громадська ініціатива зі збереження будівлі «Квіти України» показала альтернативний проєкт ревіталізації будівлі.

Як відомо, виноград уже знищено забудовником – після цього руйнування будівлі заморозив суд
Як відомо, виноград уже знищено забудовником – після цього руйнування будівлі заморозив суд

Рендери представили під час конференції в Українському кризовому медіацентрі. Проєкт розробили архітектори Антон Каламбет та Олександр Дойков, – передає Хмарочос.

За словами архітекторки Дарії Корби, у будівлі є потенціал, зокрема, її можна адаптувати до сучасних потреб. Вона пропонує залишити оранжерею в будівлі.

«Квіти України» було визнано будівлею року в 1986 році. Тут немає радянського ідеологічного підтексту: 1980-ті — це час, коли творили наші батьки, тож ми не дозволимо це руйнувати», – розповідає Корба.

Через те, що будівля стоїть відкрита, ціна її реставрації зростає, тому споруду треба негайно законсервувати.

Захисники «Квітів» наголошують, що зібрали понад 6 500 підписів у відкритому листі до Мінкультури та ДАБК щодо негайного присвоєння будівлі охоронного статусу. Також команда "Мапи реновації" спільно із залученими експертами дослідили будівлю, склали для неї облікову документацію та направили її до Міністерства культури. Тепер містяни очікують на рішення відомства, а також Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Утім, громада вважає, що єдиним виходом із цієї ситуації є переговори між містянами, владою та забудовником.

Також сьогодні міський голова Віталій Кличко вперше прокоментував ситуацію з будинком. Він підтвердив, що КМДА не давала дозволів на проведення робіт, а власник не погоджував свої дій та самостійно почав руйнувати будівлю. Забудовник також не надав проєкт реконструкції.

Благоустрій анулював контрольну картку на проведення будівельних робіт у будинку «Квіти України». Забудовник протягом трьох днів має демонтувати паркан навколо будівлі.

Після початку демонтажу «Квітів України» кияни розібрали будівельний паркан, заблокували техніку та окупували будівлю. Зараз на будівлю накладено кілька арештів на час досудового слідства у справах із самоуправства та порушення авторського права. Міністерство культури направило припис про зупинку демонтажу в історичному ареалі міста.

«Квіти України» – унікальна споруда в центрі міста. Це оранжерея на історичній вулиці, яку протягом 20 років оповивав виноград. Будинок визнано будівлею року в 1986-му. Сьогодні Національна спілка архітекторів України підтримала збереження будівлі у первісному вигляді. До думки НСАУ долучились фахівці з усієї країни.

будівництво київ історія краса україна архітектура

Знак гривні
Знак гривні