Ціною «Північного потоку-2» має бути повна інтеграція України в ринки ЄС

На рівні Норвегії, яка також не є членом Євросоюзу.

Про це пише Александер Кларксон, лектор із німецьких і європейських студій у Королівському коледжі, Лондон:

Україну слід інтегрувати

Ціна, яку Росія та Німеччина мають заплатити за завершення "Північного потоку-2" – це повна інтеграція України в економічну й енергетичну системи Євросоюзу. Це означає остаточний шлях до повного доступу до Єдиного ринку ЄС на рівні, яким володіє Норвегія.

Заперечення, ніби надання українцям повного доступу до чотирьох свобод Єдиного ринку призведе до міграційної хвилі – застарілі. Через безвізові угоди щодо подорожей та особливості системи дозволів на роботу в Польщі, міграційна хвиля українців уже триває роками.

Замість безплідних кроків до блокування угоди між Вашингтоном і Берліном, Україна та її східноєвропейські партнери мають працювати над гарантіями того, щоб ціна Німеччини за "Північний потік-2", яку вона має виплатити своїм східноєвропейським партнерам по ЄС, а також і Києву, буде якомога вищою.

"Путін та майбутні лідери Росії повинні бути в позиції, коли вони почнуть питати себе, чи повна інтеграція України в ширші системи ЄС на основі чотирьох свобод була варта завершення "Північного потоку-2", – завершує аналітик.

Як ми писали:

Завершення труби було пріоритетом Німеччини, оскільки цей газ дешевий і водночас дозволить ФРН відмовлятися від екологічно ще бруднішого вугілля.

Байден назвав трубу "поганою угодою для Європи", але через острах погіршити відносини з Німеччиною відмовився повною мірою запроваджувати санкції.

Для України ж це втрата мільярдів доларів щорічно на транзиті, але що важливіше – це зменшення важелів при переговорах щодо миру на Донбасі.

геополітика польща росія сша німеччина газ

Знак гривні
Знак гривні