Україна та Польща протидіятимуть запуску «Північного потоку-2»

Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, пов'язаної із газопроводом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та глави МЗС Польщі Збігнєва Рау.

У заяві наголошується, що рішення щодо будівництва "Північного потоку-2", схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу та кризу довіри в Європі.

"Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС", – йдеться у заяві.

Міністри наголосили, що будь-яка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки "Північного потоку-2".

"На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює "Північний потік-2". Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з розмитими обіцянками Україні.

Завершення труби було пріоритетом Німеччини, оскільки цей газ дешевий і водночас дозволить ФРН відмовлятися від екологічно ще бруднішого вугілля.

Байден назвав трубу "поганою угодою для Європи", але через острах погіршити відносини з Німеччиною відмовився повною мірою запроваджувати санкції.

Для України ж це втрата мільярдів доларів щорічно на транзиті, але що важливіше – це зменшення важелів при переговорах щодо миру на Донбасі.

геополітика польща росія україна сша німеччина газ

Знак гривні
Знак гривні