США досягли угоди з Німеччиною щодо «Північного потоку-2»

За повідомленням Wall Street Journal, США та Німеччина досягли домовленості, яка дозволяє завершити будівництво газопроводу "Північний потік-2", заявляють представники обох країн. Про угоду може бути оголошено вже сьогодні. Завдяки союзникам із Німеччини та відмові США від санкцій Росія досягла своєї мети.

Згідно з угодою, Україні буде надано 50 млн доларів "інвестицій у зелену енергетику" , нічим не підкріплені запевнення, що Росія не буде використовувати газогін як зброю, та натяки на можливі санкції у майбутньому. Україна втрачає мільярди доларів на рік після запуску "Північного потоку-2", тож ця сума виглядає як відверте знущання. Крім цього, Меркель обіцяє дипломатичну допомогу: напевне, йдеться про імплементацію "формули Штайнмаєра", яка дозволить Росії впливати на Україну через окупований Донбас.

Найгірше, що запуск "Північного потоку-2" збільшить ймовірність розширення агресії Росії проти України, яку вже не буде стримувати необхідність зважати на безпеку транспортування газу територією України.

Попри поведінку Росії, яка веде відкриту війну проти України протягом останніх 7 років та окупувала значну частину нашої території, Німеччина продала Україну Росії за газ. Таким чином Кремль, який переконався у правильності своєї стратегії, продовжить свою політику з ще більшою активністю.

Як нагадує WSJ, американські чиновники за попередніх двох президентських адміністрацій виступили проти "Північного потоку-2", побоюючись, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. Газопровід дозволить Кремлю посилити європейську залежність від природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США, заявляють критики. Президент Байден, прагнучи до більш тісних зв'язків з Європою (і зокрема, з Берліном), у травні відмовився від санкцій США проти зареєстрованої у Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream-2 AG та її керівника, що свідчить про зміну позиції США.

США "збережуть прерогативу введення майбутніх санкцій проти трубопроводу у випадку дій Росії, що будуть схожими на енергетичний примус", – заявили чиновники у Вашингтоні.

Натомість німецькі чиновники відхилили навіть вимогу США включити в правила експлуатації трубопроводу хоча б так звану кнопку стоп: це дозволило б Берліну зупинити газові потоки, якби Росія здійснювала агресивні дії до своїх сусідів або західних союзників. Своєю чергою Берлін погодився не відхиляти майбутні санкції проти російського енергетичного сектору.

Сьогодні ж стало відомо, що США закликають Україну не коментувати угоду "Північний потік-2", щоб не псувати відносини з Німеччиною.

війна Північний потік 2 росія сша німеччина газ

Знак гривні
Знак гривні