Неминуче почалося: спад коронавірусу закінчився, знову почалося зростання (ГРАФІКИ)

За останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники.

Про це йдеться в математичному аналізі НАН України.

Зростання показників

Наявні оперативні епідемічні дані дозволяють стверджувати про завершення фази спадання захворюваності на COVID-19 в Україні. На цей момент захворюваність уже зростає в термінах тижневого порівняння, попри все ще низький її рівень, та є загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання – подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму «Дельта».

Стурбованість викликає те, що за останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники, що, як ми вважаємо, відображають епідемічну динаміку найшвидше: кількість позитивних ПЛР-тестів, нових госпіталізацій і нових зареєстрованих випадків хвороби.

При цьому число позитивних ПЛР-тестів – ймовірно, найоперативніший із показників – за тиждень зросло одразу на 16,6%, тоді як кількість госпіталізацій та нових випадків хвороби також зросли, але не так сильно – на 4,9% і 7,3% відповідно.

Хоча вибухового зростання не спостерігається в жодному регіоні, але темпи тижневого зростання збільшувалися в останні дні, тому ймовірність пришвидшення зростання є досить високою.

До зростання також перейшла частка позитивних результатів тестування. В середньому за останні сім днів вона становила 2,44% проти досягнутого дев'ять днів тому мінімального значення у 2,08%, і таке значення є найбільшим з 2 липня 2021 року.

Основні епідемічні показники та їх 7-денні усереднення
Основні епідемічні показники та їх 7-денні усереднення

Неоднорідне зростання в регіонах

З погляду груп регіонів, майже весь тижневий приріст загальнонаціональної захворюваності зосереджувався у групі «Південь», причому левова частка приросту припадає на Одеську область. Наприклад, за тиждень у цій групі було зафіксовано на 38% більше хворих, ніж тижнем раніше. Зокрема, в нових хворих Одеській області виявилось одразу на 49% більше. Крім того, у цій області стрімко зростає число позитивних ПЛР-тестів (на 41% за тиждень) і госпіталізацій (на 38% за тиждень); загрозливими є темпи зростання позитивності зразків ПЛР-тестів.

Загалом на тлі низьких показників захворюваності епідемічна картина у регіонах виглядає дуже неоднорідною в часі та слабко узгодженою: різні показники для одного й того ж регіону (госпіталізації, виявлення, результати тестування) можуть демонструвати протилежну локальну динаміку. Водночас, окрім Одеської області, менш помітні епіцентри захворюваності можна виокремити в Києві та Сумській області. Скажімо, у Києві високими стали темпи зростання госпіталізацій та позитивних результатів тестів. Водночас серед випадків хвороби, кількість яких за тиждень зросла на 4% після зниження на 17% тижнем раніше, дещо зменшилася частка оприлюднених із великою затримкою після тестування. У Сумській області високі темпи зростання госпіталізацій спостерігаються на тлі їх високого рівня, а також високих темпів зростання захворюваності. Крім того, за тиждень у цій області зросла позитивність зразків ПЛР-тестів, яка також перебуває на відносно високому рівні.

Окремо відзначимо, що дані про результати тестування для Хмельницької області для дат, що включають 12 липня 2021 року, явно містять людську помилку (помилку через людський чинник), і на них не слід покладатися.

Хворіють дедалі молодші

Відзначимо поглиблення тенденції зі зменшення віку нових випадків хвороби та госпіталізацій, яке розпочалось іще минулого тижня. Таке зменшення відбулося внаслідок зростання не лише частки дітей серед нових випадків хвороби та госпіталізацій, а й частки людей віком 18–34 роки включно. Територіально таке зростання тією чи іншою мірою виявляється в усіх групах регіонів, але найбільше – у «Столичному регіоні», а також, дещо менше, на «Заході І» та «Півдні».

4.jpg

Докладніше, з великою кількістю математичної інформації

математика україна пандемія коронавірус статистика

Знак гривні
Знак гривні