До кінця року інфляція долара сягне 3,4%, євро 2,6% – The Economist. Найшвидше дорожчають у США вживані машини (ГРАФІКИ)

Така інфляція світових валют не звичне явище. Як правило протягом десятиліть інфляція становила від 0 до 1%. Люди найбагатшої частини світу понад рік пандемії накопичували гроші, а тепер витрачають, тож долар, євро та фунт знецінюються й ціни ростуть. Це впливає й на решту світу, зокрема бідніші країни, де люди не накопичували й раніше. Ми перекладали прогнози раніше:

Злет економіки – й соціальні заворушення. Що розповідає нам історія про буми після пандемій

Тепер це стається:

Економіка США відновлюється після пандемії небаченими темпами. Є й ризики – Wall Street Journal

Федеральний резервний фонд США вже очікує інфляцію 3.4% до кінця року, Європейський центробанк – 2.6%.

Як пише The Economist, ціни у США за червень зросли на 5.4%, відповідно знецінився долар. Інфляція в Британії виросла до 2.5%, теж значно вище за прогнози.

Ціни з січня по травень у США виросли на 22%, а на пальне – на 27%. Після пандемії (див. лінки вище) економіка почала різко відновлюватися – але зі зростанням споживання зросли й ціни, хоча очікувалося, що вони залишаться на стабільному рівні.

Інфляція в інших багатих країнах скромніша, проте теж вища за прогнози. В єврозоні вона зросла з 0.9 до 1.9%, щось подібне в Японії. Британія, як часто, посередині між Європою та США.

Уже є певна тривога серед економістів.

У бідніших країнах інфляція також росте: підняли ставки центробанки Бразилії, Росії та Мексики.

Дослідження починаючи з 1970-х років показують, що інфляція призводить до невдоволеності людей – більшої, ніж зростання безробіття, наприклад. Прості люди відчувають, як їхні зарплати розмиває, й найгірше це б'є, звісно, по найбідніших.

Чому найвища інфляція у США? Бо там були найбільші економічні стимули під час пандемії – й люди водночас не дуже мали на що витрачати, адже сиділи вдома. Тепер накопичення та бум споживання є ціною. Але цю ціну може почати платити цілий взаємопов'язаний світ – і ті, хто не отримував стимулів, а проїдав запаси, також.

Як виросли ціни на вживані машини:

1.png

Зазначимо, що їх також купують і в Україні

Українці, які тримають заощадження в доларах, по суті, втратять 4% до кінця року:

2.png

Блакитним позначено інфляцію (індекс споживчих витрат) у США

При цьому ставки по валютних депозитах в Україні близькі до нуля. Ось приклад ПриватБанку.

Докладно в The Economist

коронавірус пандемія світ економіка

Знак гривні
Знак гривні