Рада схвалила законопроєкт про національний спротив та збільшила чисельність армії

Верховна Рада в другому читанні та в цілому підтримала два законопроєкти: про основи національного спротиву та збільшення чисельності армії.

Про це свідчать картки законопроєктів №5557 та №5558 на сайті парламенту, – пише Громадське.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт про національний спротив врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору і відповідної підготовки українців до національного спротиву.

Водночас другий документ встановлює чисельність Збройних сил у кількості, яка не перевищує 261 тис. людей, зокрема 215 тис. військовослужбовців. 

Це означає, що кількість військовослужбовців в Україні зросте на 11 тис.: зараз цей показник становить 204 тис. солдатів. 

Чому це важливо?

Навесні біля кордону з Україною та в окупованому Криму відбувалося значне підвищення військової активності з боку Росії. Розвідка, зокрема, повідомляла, що Росія готується до дій, які мають спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі. 

Не виключали там і спроби просування російських окупаційних військ углиб території України. У Росії спершу заявляли, що війська перекидають для проведення військових навчань. Потім уточнили, що нібито через загрозу НАТО.

НАТО й міністри закордонних справ «Великої сімки» виступили з вимогою до Росії припинити дії біля кордонів з Україною. Західні партнери (зокрема, і президент США Джо Байден) також заявили про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Уже 22 квітня Росія оголосила, що починає поступово відводити своїх військових від кордонів України. Але 18 травня у ЗСУ України зазначили, що попри заяви РФ, біля різних ділянок кордону з Україною досі утримуються російські військовослужбовці та техніка, а саме близько 80 тис. особового складу.

А 12 липня президент Володимир Зеленський заявив, що відведення російських військ від кордонів фактично не відбулося — там продовжує зберігатися висока концентрація армійських підрозділів РФ.

закон агресія росія україна Рада армія

Знак гривні
Знак гривні