Витік документів показує, як і чому Путін особисто сприяв перемозі Трампа на виборах

Росія створила операцію із залученням кількох своїх державних установ з метою вплинути на демократію США у власних інтересах.

Evan Vucci/AP
Evan Vucci/AP

Про це йдеться у статті The Guardian.

Володимир Путін особисто схвалив операцію спецслужб із підтримки "психічно нестабільного" Дональда Трампа на президентських виборах у США 2016 року. Путін зробив це під час закритого засідання Ради безпеки ("Совбез") Росії – про це йдеться у документах, які, за даними спеціалістів, є витоком з Кремля.

Ключове засідання відбулося 22 січня 2016 року за участі президента Росії, голів спецслужб і чільних міністрів.

Вони погодилися, що Трамп на чолі Білого дому сприятиме стратегічним цілям Москви – зокрема, "соціальним заворушенням" у США й послабленню переговорних позицій американського президента.

Три російські спецслужби дістали наказ виявити практичні способи допомоги Трампу – й на указі видно підпис Путіна.

До цього моменту Трамп уже перемагав у внутрішніх виборах за номінацію від Республіканської партії. Експертний департамент Путіна рекомендував Москві використовувати "всі сили" для забезпечення перемоги Трампа.

Наскільки розуміють журналісти Guardian, західні спецслужби вже кілька місяців знають про документи, про які йдеться у статті, й ретельно вивчили їх. Ці документи, доступ до яких має й видання, є серйозним і дуже незвичним витоком із Кремля.

Guardian надав документи незалежним експертам, які стверджують, що документи, схоже, є справжніми. Дрібні деталі здаються точними. Загальний тон збігається з мисленням силових служб, підпорядкованих Кремлю.

Путін під час зустрічі з постійними членами Совбєзу РФ,  22 січня 2016 року, Кремль. Фото: Олексій Нікольський, пресслужба Кремля, ТАСС
Путін під час зустрічі з постійними членами Совбєзу РФ, 22 січня 2016 року, Кремль. Фото: Олексій Нікольський, пресслужба Кремля, ТАСС

Кремль заперечує. Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив у коментарі Guardian, що ідея про те, що очільники Росії зустрілись і погодилися підтримувати Трампа на початку 2016 року, є "кримінальним чтивом" (pulp fiction).

Звіт під номером 32-04вд позначено грифом "таємно". В ньому сказано, що Трамп – "наиболее перспективный" кандидат з погляду Кремля. Наводиться короткий психологічний портрет Трампа. Російські спецслужби описують його як "імпульсивну, психічно нестабільну та неврівноважену людину, яка страждає від комплексу меншовартості".

Є також підтвердження того, що Кремль має "компромат" на майбутнього президента, зібраний – згідно з документом – під час попередніх "неофіційних візитів на територію Російської Федерації".

Документ посилається на "певні події", що сталися під час відвідин Трампом Москви. Членів Совбєзу відсилають до деталей у додатку 5, параграф 5 – однак журналістам невідомо, що міститься в цьому додатку.

"Слід застосувати всю можливу силу для полегшення його [Трампа] перемоги на виборах президента США", – йдеться в документі

Витяг з документа
Витяг з документа

Це допоможе найкращому для Росії "теоретичному політичному сценарію". Перемога Трампа "однозначно призведе до дестабілізації соціополітичної системи США", й приховані невдоволення вибухнуть, передбачає документ.

Зустріч у Кремлі

Немає жодних сумнівів у тому, що зустріч у січні 2016 року справді відбулася, і саме в Кремлі. Існує офіційне фото, на якому Путін сидить на чолі стола між прапором і двоголовим орлом. На зустрічі були присутні тодішній прем'єр Дмитро Медведєв та багаторічний очільник МЗС Сергій Лавров.

Також на фото видно Сергія Шойгу, який очолює Міноборони та якому підпорядкована російська військова спецслужба ГРУ. Присутні Михайло Фрадков – тодішній голова Служби зовнішньої розвідки (СВР) – та очільник власне ФСБ Микола Патрушев.

Згідно з пресрелізом, обговорення стосувалось економіки та Молдови.

Згідно з документом, який має Guardian, справжньою прихованою метою засідання Совбєзу було обговорення конфіденційних пропозицій аналітичної служби президента у відповідь на санкції США проти Росії [введені, зокрема, за анексію українського Криму – ТЕКСТИ]

Дональд Трамп після перемоги на праймарі штату Флорида, березень 2016 року. Фото: Rhona Wise/AFP/Getty Images
Дональд Трамп після перемоги на праймарі штату Флорида, березень 2016 року. Фото: Rhona Wise/AFP/Getty Images

Ймовірним автором пропозицій є Володимир Симоненко – очільник експертного департаменту Кремля, який надає Путіну аналітичні матеріали та звіти, деякі на основі зовнішньої розвідки.

Згідно з документами, 14 січня 2016 року Симоненко роздав присутнім тристорінковий підсумок висновків та рекомендацій своєї команди.

Через два дні Путін наказав тодішньому голові директорату зовнішньої політики Олександру Манжосіну скликати закрите засідання Совбєза.

Що саме було сказано всередині, невідомо. Проте президент Росії та його спецслужби, схоже, взялися втілювати план за участі різних спецслужб та інституцій з метою втручання в демократичний процес США під приводом виправданого самозахисту.

У документі вказано, що Кремль може вживати різноманітних заходів у відповідь на те, що він розглядає як ворожі дії Вашингтона. Документ викладає кілька слабкостей США. Серед них – "поглиблення політичного розколу між лівими та правими", "медійно-інформаційний" простір США, а також настрої, спрямовані проти істеблішменту за президентства Барака Обами.

Витяг з документа
Витяг з документа

У документі не названо Гілларі Клінтон – суперницю Трампа на виборах 2016 року. В ньому згадано використання медіаджерел для підриву чільних політичних постатей США.

Є параграфи про те, як Росія може вводити в публічне життя США "медіавіруси", які можуть почати підтримувати самі себе та розмножуватися. Вони змінюватимуть свідомість мас, особливо в певних групах, сказано в документі.

Згідно зі ще одним витоком, Путін створив нову таємну комісію, що включала працівників різних установ. Її метою було здійснення цілей, викладених в "особливій частині" документа за номером 32-04вд.

Серед членів цього нового робочого органу – Шойгу, Фрадков і Бортніков. Шойгу було призначено головою комісії. Указом групу зобов'язано якомога швидше здійснити практичні кроки проти США. Їх було виправдано національною безпекою Росії відповідно до федерального закону 390-ФЗ, який дозволяє Раді безпеки визначати політику держави в питаннях безпеки.

Згідно з документом, кожній спецслужбі виділялася певна роль. Міністр оборони дістав наказ координувати роботу підрозділів. Шойгу також відповідав за збір і систематизацію потрібної інформації та "підготовку заходів впливу на інформаційне оточення об'єкта" – схоже, йдеться про хакерство стосовно чутливих кіберцілей у США, визначених СВР.

СВР (Служба зовнішньої розвідки) мала збирати додаткову інформацію для підтримки діяльності комісії. ФСБ було визначено займатися контррозвідкою. Путін схвалив документ, датований 22 січня 2016 року, який проштампувала його канцелярія.

Заходи вводилися в дію одразу після підпису Путіна, сказано в указі. Голови спецслужб отримали тільки трохи понад тиждень на розробку конкретних ідей, які мало бути надано до 1 лютого.

Документи, написані бюрократичною мовою, безпрецедентно показують зазвичай прихований світ прийняття рішень у Росії.

Путін неодноразово заперечував звинувачення у втручанні в західний демократичний процес. Документи, схоже, спростовують його заяви. Вони показують, що президент, його спецслужби та чільні міністри безпосередньо залучені в одну з найважливіших і найбільш обурливих шпигунських операцій XXI століття – змову з метою допомогти "психічно нестабільному" Трампу потрапити до Білого дому.

Документи розробляють план того, що справді сталося у 2016 році.

Через кілька тижнів після зустрічі Ради безпеки хакери ГРУ зламали сервери Демократичного національного комітету США і згодом оприлюднили тисячі приватних імейлів у спробі зашкодити виборчій кампанії Гілларі Клінтон.

Гілларі Клінтон на конвенції Демократичної партії в Філадельфії, штат Пенсильванія,  в липні 2016 року. Фото: Justin Sullivan/Getty Images
Гілларі Клінтон на конвенції Демократичної партії в Філадельфії, штат Пенсильванія, в липні 2016 року. Фото: Justin Sullivan/Getty Images

Звіт описує деталі роботи спецслужб РФ, кажуть дипломатичні джерела. Психологічний портрет, зроблений для Трампа – характерний для аналізу спецслужб Кремля, який робить великий наголос на створенні профайлів осіб, використовуючи як справжню, так і псевдопсихологію.

Документ стверджує, що Росія може отримати максимум від перемоги республіканців. Це може призвести до "соціального вибуху", який послабить президента США. Наголошено, що перемога Трампа створить міжнародні переваги. Путін зможе таємно домінувати в будь-яких двосторонніх переговорах, руйнувати переговорну позицію Білого дому, переслідувати сміливі цілі в міжнародній політиці.

Інші частини звіту стосуються тем, не пов'язаних із Трампом. У них сказано, що санкції, накладені США після анексії українського Криму у 2014 році, сприяли внутрішнім негараздам у Росії. Кремль має шукати альтернативних способів приваблення ліквідності в російську економіку, сказано в документі.

Звіт рекомендує реорієнтацію торгівлі в бік Китаю. Москва повинна зосередитися на впливі на США та їхніх країнах-сателітах з метою зняття чи послаблення санкцій.

Андрій Солдатов, експерт зі спецслужб США й автор The Red Web ("Червона мережа"), заявив, що витік "відображає реальність". "Він відповідає процедурам спецслужб і Ради безпеки. Рішення завжди приймаються так – радники надають інформацію президентові та командному ланцюгу". Солдатов додав: "Кремль займається детальним менеджментом цих операцій. Путін щонайпізніше у 2015 році дав зрозуміти своїм спецслужбам, що нічого не можна робити незалежно від нього. Для незалежних дій немає місця".

Саме Путін вирішив оприлюднити викрадені імейли Демократичної конвенції після засідання Радбезу у квітні 2016 року, каже Солдатов із посиланням на власні джерела.

Ендрю Вуд, колишній посол Британії в РФ і дослідник науково-дослідного центру Chatham House, описав ці документи як "захопливі": "Вони показують той тип обговорення та рекомендацій, які можна очікувати. Між США та Китаєм існує повне непорозуміння. Вони написані для людини [Путіна], яка не може помислити, що вона в чомусь помиляється".

Вуд додав: "Немає відчуття, що, можливо, Росія помилилася, вторгнувшись в Україну. Звіт повністю відповідає тому, що я очікував би у 2016 році й ще більше – зараз. Є багато параної. Вони вірять, що США за все відповідальні. Цей погляд глибоко вкорінився в душах російського керівництва".

Трамп спершу не відповів на запит про коментар. Пізніше його речниця Ліз Гаррінгтон випустила від його імені заяву:

"Це огидно. Це фейкові новини – так само як РОСІЯ, РОСІЯ, РОСІЯ була фейковою новиною. Божевільні радикальні ліві роблять усе, що можуть, аби принизити всіх правих. Це вигадка, ніхто не ставився до мене гірше, ніж Росія, зокрема в питанні газової труби та санкцій. Водночас ми знаходили спільну мову з Росією. Росія нас поважала, Китай поважав нас, Іран поважав нас, Північна Корея поважала нас. І світ був значно безпечніший, ніж зараз – під психічно нестабільним керівництвом".

хакери анексія окупація санкції трамп росія путін аналітика сша крим

Знак гривні
Знак гривні