Корисно й вигідно. Вуглець пропонують видобувати з повітря

Компанія Climeworks розробила машини, які затягують вуглекислий газ, якого надто багато в повітрі – для перероблення вуглецю в ньому на потрібні для людей матеріали.

Ми використовуємо вуглець у нафті для створення всього: від бензину до пластиків – і при цьому викидаємо його ж у повітря, забруднюючи атмосферу. Інженери зі швейцарської Climeworks розробили технологію видобування CO2 просто з атмосфери, а не викопних матеріалів.

В ідеалі це має бути проєкт, що постійно відновлюється. Для початку CO2 з атмосфери використовували для добрив та синтетичних палив. Перший завод було відкрито у Швейцарії, а нині відкривається вже п'ятнадцятий, цього разу в Ісландії.

Використання цієї технології прямого захоплення дозволить зменшувати кількість вуглецю в атмосфері й запобігти змінам клімату, вважають у компанії. Водночас можна виробляти велетенські кількості вуглецю замість видобувати його з-під землі (й викидати зрештою в атмосферу).

Технологія прямого захоплення CO2 з атмосфери дає змогу досягти "негативних викидів", покращуючи екологічну ситуацію – на противагу викопному вуглецю, використання якого людьми її погіршує.

Проблема лише одна, але велика: потрібно дуже багато таких заводів замість усіх, які викидають вуглець в атмосферу та які ми, людство, набудували з початку промислової революції.

Детальніше англійською: DeZeen

технології майбутнє вуглець екологія

Знак гривні
Знак гривні