Чи варто вакцинуватися від Covid-19 вагітним? МОЗ назвало тільки одну вакцину, якою варто

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що вагітні жінки можуть важче переносити COVID-19. Водночас і вони можуть зробити щеплення проти коронавірусу — вакциною Pfizer.

фото: Shutterstock
фото: Shutterstock

Про це повідомила пресслужба відомства, передає Громадське.

У МОЗ зазначають, що вагітні не брали участі в клінічних дослідженнях вакцин проти COVID-19. Проте наголошують, що наявні вакцини не містять живого мікроорганізму, а в дослідженні на тваринах вчені не виявили негативного впливу на перебіг вагітності. Вивчення їхньої безпечності для вагітних триває.

Тому Національна експертна група з питань імунопрофілактики рекомендує, якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад, жінка працює в «ковідній» лікарні чи має супутні захворювання, вона може обговорити можливість вакцинації з лікарем.

«Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною (в Україні поки використовується тільки одна така вакцина — Comirnaty від Pfizer/BioNTech)», — зазначили у МОЗ.

Якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 препаратом AstraZeneca, Covishield або SKBio до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення. На основі цього жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності, чи вже після пологів.

У відомстві також наголошують, що робити тест на вагітність перед щепленням не треба. Жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть щепитися вакцинами Pfizer-BioNTech та AstraZeneca, Covishield без застережень.

В інструкції до вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, яку теж використовують в Україні, вказано, що нею заборонено щеплювати вагітних та жінок, які вигодовують грудним молоком.

Детальніше про це також на сайті університету штату Нью-Джерсі (англійською)

вакцини коронавірус медицина вакцинація

Знак гривні
Знак гривні