Рада ЄС рекомендує вільно пускати вакцинованих іноземців

Звісно, йдеться не про всілякі "Спутніки", а про офіційно визнані вакцини.

Рада ЄС погодила пропозицію Єврокомісії про те, що іноземці, які зробили щеплення проти коронавірусу однією зі схвалених в ЄС вакцин, можуть вільно пересуватися в межах Євросоюзу. Далі країни-члени будуть самі ухвалювати рішення, відповідно до таких рекомендацій.

Про це повідомили в офіційній заяві, яку цитує Громадське.

Зазначається, що власники сертифікатів вакцинації не будуть зобов'язані здавати тест на коронавірус, а також їх не відправлятимуть на карантин чи самоізоляцію, якщо вони повністю вакциновані препаратом, схваленим регулятором ЄС. З моменту повної вакцинації має минути не менш як 14 днів. Сертифікат має бути виданий відповідно до правил ЄС.

Також, відповідно до рекомендацій, країни-члени ЄС можуть знімати обмеження вже після першої з двох доз вакцини.

Люди, які одужали від COVID-19, і це зазначено у сертифікаті, також не повинні здавати тест і йти на самоізоляцію. Але з моменту виявлення коронавірусу має бути не більш ніж 180 днів.

Також Рада ЄС вирішила, що неповнолітні не мають іти на карантин чи самоізоляцію, якщо супроводжуюча особа цього не потребує.

Важливо наголосити, що порядок перетину кордонів країни Євросоюзу визначають самостійно. Органи ЄС дають лише рекомендації.

Які вакцини погоджені у ЄС?

Наразі регулятор ЄС схвалив тільки чотири вакцини від COVID-19, розроблені компаніями Moderna, AstraZeneca, Pfizer / BioNTech і Johnson&Johnson.

COVID-сертифікати для українців

У Міністерстві охорони здоров’я повідомляли, що документ на підтвердження вакцинації матиме назву «ковідний сертифікат». Він також міститиме інформацію про зроблені його власником негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

Дані для «ковідного сертифіката» братимуться з електронної системи охорони здоров'я. Документ почнуть видавати не пізніше ніж 1 липня, його можна буде отримати в лікаря або в застосунку (чи на порталі) «Дія», заявляли в Міністерстві охорони здоров'я.

До запровадження «ковідного сертифіката» повністю вакциновані українці можуть оформити Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. У МОЗ стверджували, що воно також дає право на в'їзд до країн, які пускають українців, але з вимогою обов'язкової вакцинації.

У МОЗ раніше запевняли, що український сертифікат буде сумісним із європейськими, які вже почали діяти у деяких країнах ЄС. Наявність цього документа є однією з підстав перетину кордону країн ЄС із туристичною метою відповідно до правил, затверджених наприкінці травня. Але в ЄС визнають не всі вакцини, які використовують в Україні.

туризм пандемія євросоюз вакцинація коронавірус єс

Знак гривні
Знак гривні