«Слуги», які мають на рахунках мільйон гривень і більше, орендують житло за рахунок платників податків

На сьогодні в Україні 147 народних депутатів орендують житло за бюджетні кошти, з них 81 особа має на своїх рахунках понад мільйон гривень. Найбільше серед таких бідолашних мільйонерів представників президентської фракції «Слуга Народу» — 67 депутатів.

Про це повідомляє громадська організація «Комітет виборців України», — передає Громадське.

КВУ проаналізував декларації народних депутатів, які отримують бюджетну компенсацію для оренди житла або винайму готельного номера.

Серед інших політичних сил теж є мільйонери, які одержують компенсацію від держави. Так, по чотири депутати-мільйонери, які орендують житло й отримують відшкодування, входять до складу груп «За майбутнє» та «Довіра», два депутати — позафракційні, двоє — члени «Європейської солідарності», один — «Батьківщини» й один — «Опозиційної платформи — За життя». 

Список найбагатших депутатів, які отримують бюджетні кошти на оренду житла: 

У «Комітеті виборців» вважають, що Верховній Раді варто відмовитися від практики виплати коштів для народних депутатів на оренду житла. 

«Абсолютна більшість депутатів, які отримують такі кошти, могли б оплачувати винайм житла самостійно. Розмір заробітної плати народного депутата дозволяє оплачувати оренду квартири в Києві без допомоги коштів платників податків. Законодавчі норми щодо компенсації депутатам коштів на винайм житла є пережитком минулого, від якого варто відмовитися», — зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Чому взагалі депутати отримують ці компенсації?

Це передбачено законом «Про статус народного депутата України». Відповідно до ч. 1 ст. 35 цього закону кошти на оренду житла або винайм готельного номера передбачені у витратах на забезпечення діяльності парламенту.

Право на отримання таких коштів мають народні депутати, які не забезпечені житлом у місті Києві, тобто прописані не в столиці, а на відстані понад 30 км від меж Києва.

Апарат Верховної Ради України щомісячно виділяє з бюджету кошти для компенсації оренди житла на підставі заяви та копії документа, до якого внесені відомості про місце проживання депутата.

У середньому на винаймання житла народні депутати одержують 20 тис. грн щомісячно.

податки слуга народу депутати Рада

Знак гривні
Знак гривні